JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine ja Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

JHL ja Jyty harkitsevat rikosilmoitusta Oulun kaupungista

Ammattiliitot syyttävät Oulun kaupunkia painostuksesta.

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL sanovat tiedotteessaan Oulun kaupungin painostaneen työntekijöitä laittomasti liittojen ilmoittaman lakon vuoksi.

JHL:lle ja Jytylle saamien tietojen mukaan kaupungin edustajat ovat uhkailleet lakkoon osallistuvia jopa työsuhteen irtisanomisilla.

– Lisäksi työnantaja on kysellyt liittoon kuulumisesta, liittoaktiivisuudesta ja lakkoon osallistumisesta. Työnantajalla ei ole oikeutta kysyä tällaisia tietoja, sillä ammattiliittoon kuuluminen on vahvasti tietosuojalain mukainen asia, ammattiliitot sanovat.

Työnantajalla ei ole mitään oikeuksia selvittää tietoja, jotka liittyvät yksilön järjestäytymisvapauteen. Kaupungin työntekijät ovat kokeneet työnantajan käyttäytymisen uhkaavana ja pelottavana.

– Oulun kaupungin painostuskeinot ovat yksiselitteisen laittomia. Jokaisella työntekijällä on perustuslain takaama laillinen oikeus osallistua työpaikalla ammattiliittonsa toimeenpanemaan työtaisteluun. Työtaisteluun osallistumisesta ei saa aiheutua yksittäiselle työntekijöille eikä heidän työsuhteisiinsa mitään negatiivisia seurauksia, sanovat JHL:n johdon neuvonantaja, VT Keijo Karhumaa ja Jytyn edunvalvontajohtaja, VT Marja Lounasmaa.

Liitot muistuttavat, että rikoslain 47 luvun 3 pykälän mukaan työsyrjintää on muun muassa se, jos työntekijä asetetaan epäedulliseen asemaan ilman painavia ja hyväksyttäviä syitä esimerkiksi ammattiliitossa tapahtuvan toiminnan vuoksi.

Rikoslain 47 luvun 5 pykälän mukaan työntekijöiden järjestäytymisvapauden loukkaamiseen syyllistyy työnantaja tai tämän edustaja taikka työntekijä, joka estää sen, että työntekijä perustaa luvallisen ammatillisen tai poliittisen yhdistyksen tai käyttää oikeuttaan liittyä tai kuulua sellaiseen tai toimia siinä. Näihin rikoksiin syyllistynyt voidaan rikoslain mukaan tuomita kuuden kuukauden vankeustuomioon tai sakkoon.

JHL ja Jyty ovat lähettäneet kaupungin edustajille tiistaina vaatimuksen lopettaa painostaminen välittömästi ja täydellisesti.

– Jos painostaminen ei lopu, teemme tutkintapyynnön Oulun poliisilaitokselle asianomaisista työnantajan edustajista ja saattamaan heidät rikosoikeudellisen tutkinnan kohteeksi, Karhumaa ja Lounasmaa sanovat.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt