Verkkouutiset

JHL: Helppo keino työllistämiseen olisi vuorotteluvapaan remontointi

Pätkätöitä helpottamalla ei julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliiton mielestä työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmia ratkaista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n toimialajohtajan Teija Asara-Laaksosen (vas.) mukaan liiton työttömyyskassan tilastoista käy ilmi, että työttömyysturvan aktiivimalli ei ole nostanut lainkaan työssäkäyntiaktiivisuutta edelliseen vuoteen verrattuna.

– JHL:n työttömistä jäsenistä aktiivisuusehto on täyttynyt alkuvuonna vain 40 prosentilla eli 6 480 työttömällä, ehto ei ole täyttynyt 9 626 työttömällä, Asara-Laaksonen toteaa tiedotteessaan.

Aktiivimalli on JHL:n mielestä työttömille epäreilu, sillä etuja saatetaan leikata, vaikka töitä olisi hakenut kuinka paljon tahansa. Hallitus teki huhtikuun kehysriihessä JHL:n mukaan pieniä loivennuksia aktiivimalliin, mutta todellisia parannuksia ei järjestön mielestä ole näkyvissä.

Hallitus päätti kehysriihessä, että henkilöperusteista irtisanomista helpotetaan pienissä yrityksissä ja työnantaja voi tehdä alle 30-vuotiaan kanssa määräaikaisen työsopimuksen ilman perusteltua syytä.

– Hallitus esitti kehysriihessä syrjiviä toimenpiteitä, jotka luultavasti todetaan Suomen työsopimuslain, perustuslain ja EU-oikeuden vastaisiksi. Nämä toimet eriarvoistavat työmarkkinoita, murentavat motivaatiota hakea töitä, mutta eivät paranna ihmisten työllistymistä, toimeentuloa tai elämänhallintaa, Asara-Laaksonen kritisoi.

Työttömiä voisi JHL:n mielestä kannustaa työnhakuun lisäämällä muunto-, lisä- ja täydennyskoulutusta, jolloin työpaikasta toiseen on helpompi vaihtaa. Sote-uudistus mullistaa JHL:n mukaan julkisen sektorin työmarkkinat, ja uudistukseen pitäisi varautua muutosturvaohjelmalla, joka sisältää koulutusta ja työllisyyttä edistäviä toimenpiteitä.

JHL muistuttaa, että Suomessa on suuri työvoiman kohtaanto-ongelma. Esimerkiksi toimistotyöntekijöitä, lähihoitajia, sosiaalialan ohjaajia ja laitossiivoojia oli tänä talvena työttöminä moninkertainen määrä verrattuna alojen avoimiin työpaikkoihin.

– Hallitus yrittää ratkaista kohtaanto-ongelmaa heikentämällä työntekijän irtisanomissuojaa ja helpottamalla pätkätöitä. On turha kuvitella, että ihmiset esimerkiksi muuttavat toisella puolelle Suomea, jos tarjolla on vain muutaman kuukauden pätkätyö, Asara-Laaksonen toteaa.

Helppo keino työllisyysasteen nostamiseen olisi JHL:n mukaan vuorotteluvapaajärjestelmän remontointi.

– Työttömille vuorotteluvapaan sijaisuudet ovat erinomainen tapa hankkia arvokasta työkokemusta. Työ- ja elinkeinoministeriön selvitys vuodelta 2014, juuri ennen kohtalokkaita vuorotteluvapaan ehtojen leikkauksia, osoitti että vuorotteluvapaasijaisuudet olivat yksi parhaiten työllistäviä työvoimapoliittisia toimenpiteitä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)