Eija Asara-Laaksonen. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

JHL: Helppo keino työllistämiseen olisi vuorotteluvapaan remontointi

Pätkätöitä helpottamalla ei julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliiton mielestä työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmia ratkaista.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n toimialajohtajan Teija Asara-Laaksosen (vas.) mukaan liiton työttömyyskassan tilastoista käy ilmi, että työttömyysturvan aktiivimalli ei ole nostanut lainkaan työssäkäyntiaktiivisuutta edelliseen vuoteen verrattuna.

– JHL:n työttömistä jäsenistä aktiivisuusehto on täyttynyt alkuvuonna vain 40 prosentilla eli 6 480 työttömällä, ehto ei ole täyttynyt 9 626 työttömällä, Asara-Laaksonen toteaa tiedotteessaan.

Aktiivimalli on JHL:n mielestä työttömille epäreilu, sillä etuja saatetaan leikata, vaikka töitä olisi hakenut kuinka paljon tahansa. Hallitus teki huhtikuun kehysriihessä JHL:n mukaan pieniä loivennuksia aktiivimalliin, mutta todellisia parannuksia ei järjestön mielestä ole näkyvissä.

Hallitus päätti kehysriihessä, että henkilöperusteista irtisanomista helpotetaan pienissä yrityksissä ja työnantaja voi tehdä alle 30-vuotiaan kanssa määräaikaisen työsopimuksen ilman perusteltua syytä.

– Hallitus esitti kehysriihessä syrjiviä toimenpiteitä, jotka luultavasti todetaan Suomen työsopimuslain, perustuslain ja EU-oikeuden vastaisiksi. Nämä toimet eriarvoistavat työmarkkinoita, murentavat motivaatiota hakea töitä, mutta eivät paranna ihmisten työllistymistä, toimeentuloa tai elämänhallintaa, Asara-Laaksonen kritisoi.

Työttömiä voisi JHL:n mielestä kannustaa työnhakuun lisäämällä muunto-, lisä- ja täydennyskoulutusta, jolloin työpaikasta toiseen on helpompi vaihtaa. Sote-uudistus mullistaa JHL:n mukaan julkisen sektorin työmarkkinat, ja uudistukseen pitäisi varautua muutosturvaohjelmalla, joka sisältää koulutusta ja työllisyyttä edistäviä toimenpiteitä.

JHL muistuttaa, että Suomessa on suuri työvoiman kohtaanto-ongelma. Esimerkiksi toimistotyöntekijöitä, lähihoitajia, sosiaalialan ohjaajia ja laitossiivoojia oli tänä talvena työttöminä moninkertainen määrä verrattuna alojen avoimiin työpaikkoihin.

– Hallitus yrittää ratkaista kohtaanto-ongelmaa heikentämällä työntekijän irtisanomissuojaa ja helpottamalla pätkätöitä. On turha kuvitella, että ihmiset esimerkiksi muuttavat toisella puolelle Suomea, jos tarjolla on vain muutaman kuukauden pätkätyö, Asara-Laaksonen toteaa.

Helppo keino työllisyysasteen nostamiseen olisi JHL:n mukaan vuorotteluvapaajärjestelmän remontointi.

– Työttömille vuorotteluvapaan sijaisuudet ovat erinomainen tapa hankkia arvokasta työkokemusta. Työ- ja elinkeinoministeriön selvitys vuodelta 2014, juuri ennen kohtalokkaita vuorotteluvapaan ehtojen leikkauksia, osoitti että vuorotteluvapaasijaisuudet olivat yksi parhaiten työllistäviä työvoimapoliittisia toimenpiteitä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt