Jäykkä työehtosopimus piinaa Leipuriliittoa, haluaisi sopia edes työajoista

Leipomoiden ja konditorioiden työntekijöitä koskeva työehtosopimus on tunnetusti teollisuuden jäykin, kertoo Suomen Leipuriliitto.

Leipomoalan työehtosopimus ei Suomen Leipuriliiton mukaan tunne työaikojen suhteen juuri joustoja. Paikallisen sopimisen mahdollisuuksien lisääminen olisikin liiton mielestä välttämätöntä.

– Sen lisäksi, että leipomoalan työehtosopimus on työaikojen osalta Euroopan jäykin, leipomo- ja konditoria-ala maksaa ainoana alana Suomessa ja koko Euroopassa työntekijöille kello 21–06 välillä tehdystä työstä 100 prosentilla korotettua palkkaa, Leipuriliiton tiedotteessa kerrotaan.

Liiton mielestä olisi kohtuullista, että leipomo- ja konditoria-alalla voitaisiin sopia edes työajoista samalla tavalla kuin muillakin teollisuuden aloilla.

Liitto esittää huolensa myös pienten ja keskisuurten yritysten edunvalvonnan tulevaisuudesta. Liiton mukaan kilpailulainsäädäntöön suunniteltujen muutosten jälkeen pk-yritysten ei olisi enää järkevää kuulua yhdistyksiin, koska jäsenet voivat joutua taloudelliseen vastuuseen yhdistysten väitetyistä rikkomuksista.

Leipomo- ja konditoriayrittäjät kokoontuvat tulevana viikonloppuna vuosikokoukseensa Tampereelle. Leipomoalan yrityksiä on noin 700, ja ala työllistää noin 9 000 – 10 000 henkilöä.

Kommentit