Kasvien maahantuontiehtoja on tiukennettu. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Jatkossa ei voi tuoda omenaakaan EU:n ulkopuolelta

Uusi lainsäädäntö rajoittaa matkailijoita tuomasta EU:n ulkopuolelta kasveja ja kasvituotteita.

Kasvien maahantuontiehtoja on tiukennettu, jotta kasvintuhoojien leviäminen EU:n alueelle voidaan estää tehokkaammin.

Uuden kasvinterveyslainsäädännön mukaan kasvinterveystodistus tarvitaan taimille, ruukkukasveille, viherkasveille, pistokkaille, varteoksille, mukuloille, juurakoille ja vastaaville lisäysmateriaaleille, kylvösiemenille, leikkokukille ja -oksille sekä tuoreille hedelmille, marjoille, vihanneksille ja juureksille.

Kasvinterveysvaatimusten ulkopuolella jäävät hedelmistä banaani, taateli, durio, ananas ja kookos.

Jatkossa matkustaja ei siis voi tuoda mukanaan tai tilata verkkokaupasta EU:n ulkopuolelta edes yhtä omenaa tai appelsiinia ilman kasvinterveystodistusta.

– Koska yksityishenkilön on lähes mahdotonta saada kasvinterveystodistusta, ei tuoreita hedelmiä, marjoja ja vihanneksia voi käytännössä enää tuoda EU:n ulkopuolelta, sanoo tulliylitarkastaja Tiia Sulander-Seppänen.

Hänen mukaansa matkailijoiden on hyvä opetella ajattelemaan tuliaisten tuomista ihan uudella tavalla.

– Osa matkailijoista on jo hyvin tietoisia siitä, ettei liha- ja maitotuotteita saa tuoda Suomeen EU:n ulkopuolelta. Nyt rajoitus laajenee myös mm. marjoihin, hedelmiin ja vihanneksiin, toteaa Sulander-Seppänen.

Tulli valvoo rajanylityspaikoilla matkustajatuontia. Kielletyt kasvit ja kasvituotteet voi jättää itärajan rajanylityspaikoilla jätesäiliöihin ja lentokentillä ne voi luovuttaa tullivirkailijoille. Vapaaehtoisesta luovutuksesta ei aiheudu sanktioita. Toistuvasta tai törkeästä maahantuontikiellon rikkomisesta voidaan rangaista.

Uusi lainsäädäntö astuu voimaan 14. joulukuuta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt