Ulkoministeriö on myöntänyt 420 000 euroa valtionavustusta 20 kansalaisjärjestölle Eurooppa-tiedottamiseen. LEHTIKUVA/PEKKA SAKKI

Jäsenmaat ajavat EU:lle kurinalaista budjettia

Suomi pyrkii puheenjohtajana tasapainoiseen ratkaisuun.

EU:n jäsenmaat käsittelevät talousarviota budjettineuvoston kokouksessa Brysselissä. Samassa yhteydessä kokoontuu sovittelukomitea, jossa neuvosto ja parlamentti etsivät yhteisymmärrystä budjetista.

EU:n jäsenmaat ja parlamentti pyrkivät perjantaina 15. marraskuuta sopuun unionin budjetista ensi vuodelle.

Neuvoston puheenjohtajana toimii valtiosihteeri Kimmo Tiilikainen. Hän edustaa neuvostoa neuvotteluissa parlamentin kanssa.

Neuvostolla ja parlamentilla on monia yhteisiä painopisteitä ensi vuoden budjettia varten. Keskeiset teemat ovat ilmastonmuutoksen hillintä, työpaikkojen luominen sekä turvallisuus ja muuttoliike.

Neuvoston ja parlamentin kannat budjetin koosta eroavat enemmän kuin viime vuosina. Neuvosto vaatii, että talousarvio laaditaan varovaisuusperiaatteen mukaisesti ja kurinalaisesti.

– Budjetissa pitää olla riittävästi liikkumavaraa, jotta EU voi reagoida odottamattomiin tarpeisiin ensi vuonna, valtiosihteeri Tiilikainen toteaa valtiovarainministeriön tiedotteessa.

Suomen tavoitteena on saavuttaa toimielinten välillä tasapainoinen yhteisymmärrys unionin budjetista ensi vuodelle.

Suomi pyrkii yhteisymmärrykseen ensisijaisesti sovitteluaikana mutta viimeistään vuoden loppuun mennessä.

Sovitteluaika päättyy maanantaina 18. marraskuuta. Jos sopua ei synny sovitteluaikana, EU:n komissio antaa uuden budjettiehdotuksen.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt