X
SULJE MAINOS
Pandemia ja rajoitukset ovat koetelleet kulttuurialaa. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Järkytys leikkauksista: Kohdistuu karmivasti koko kulttuurin kentälle

Taideneuvoston puheenjohtajan mukaan kaikkea on ensi vuonna 10-15 prosenttia vähemmän.

– Istuin juuri äsken Pyöreässä pöydässä, jossa OKM julkisti kulttuurin alaan kohdistuvat leikkauslistansa. Näin toimii poliittinen järjestelmämme: kohdistaa nimenomaan koronakriisin miltei pahiten polvilleen pistämälle alalle valtiontalouden mittakaavassa vähäisen 18,5 miljoonan euron leikkauksen, joka konkretisoituu karmivalla tavalla koko kulttuurin kentällä, valtion taideneuvoston puheenjohtaja, kirjailija Juha Itkonen kirjoittaa Facebookissa.

Hänen mukaansa leikkaukset merkitsevät sitä, että ”kaikkea on ensi vuonna 10-15 prosenttia vähemmän”.

– Työtilaisuuksia, tapahtumia, vientimahdollisuuksia, hän listaa.

Itkonen mainitsee esimerkkinä vähälevikkisen kirjallisuuden ostotuen ja kulttuurilehtien tilaustuen kirjastoille. Se esitetään lopetettavaksi kokonaan.

– Tällaisella toiminnalla säästämme merkityksettömiä summia ja tuhoamme sivistyksemme ja lopulta yhteiskuntarauhamme pohjaa. Kaiken lisäksi näillä näkymin vuodelle 2023 on odotettavissa vielä suuremmat leikkaukset. Nyt tarvitaan nopeita ratkaisuja ja tahtoa yli puoluerajojen – kulttuurin rahoituksen yhteys Veikkaus-voittovaroihin on katkaistava ja sivistysvaltio saatava takaisin raiteilleen, Juha Itkonen vetoaa.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus perustelee leikkauksia Veikkauksen rahapelituottojen pienenemisellä.

Rahapelitoiminnan tuottojen edunsaajien valtionrahoitus vähenee kompensaatiosta huolimatta opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla 43 miljoonaa euroa vuonna 2022.

– Hallitus sopi kehysriihessä merkittävästä 330 miljoonan kompensaatiosta Veikkauksen edunsaajille rahapelituottojen vähenemisen johdosta vuodelle 2022. Kompensaatio ei kuitenkaan ole 100%, joten joudumme opetus- ja kulttuuriministeriössä kohdentamaan säästöt eri edunsaajille, tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen tviittaa.

Hän toteaa säästöjen olevan ”todella ikäviä” ja heikentävän koronan jäljiltä vaikeassa tilanteessa olevan kulttuuri- ja liikuntakentän tilannetta.

– Vielä ikävämpi tilanne uhkaa kuitenkin vuonna 2024, jonka osalta ns. veikkauskompensaatio on kokonaan auki, hän jatkaa.

Tilannetta ratkotaan Kurvisen mukaan parhaillaan pääministeri Marinin valtiosihteeri Henrik Haapajärven johtamassa työryhmässä sekä parlamentaarisesti eri puolueiden yhteistyönä.

– Toivon, että tuo työ saa ratkaisuja aikaiseksi vuoden loppuun mennessä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt