Järkyttävät kertomukset raportissa: Karjalan vankiloissa kidutetaan vankeja

Vankeja kohdellaan kovin ottein Venäjällä Suomen lähialueellakin.

Venäläinen ihmisoikeusjärjestö For Human Rights on julkaissut tästä löytyvän englanninkielisen raportin. Siinä venäläiset vangit kertovat Karjalan tasavallan vankiloissa tapahtuvasta epäinhimillisestä kohtelusta, pahoinpitelyistä ja kidutuksesta.

Raportissa mainitut vankilat ovat IK-1, IK-7 ja LIU-4. Ne sijaitsevat Sekehessä (Segeza) ja Vojatsussa (Nadvoitsy) noin 200 kilometrin päässä Suomen rajalta. IK-7 tunnetaan siitä, että entinen oligarkki Mihail Hodorkovski suoritti siellä vankeusaikansa lopun.

Tietoja kidutuksesta tuli esille sen jälkeen, kun Meduza julkaisi ex-vanki Iljar Dadinin kirjeen vuoden lopulla. For Human Rights sanoo sillä olevan yli tusinan verran valituksia vankiloista. Tällä hetkellä järjestö tietää vankiloissa olevan seitsemän kidutettua vankia.

Raportti koostuu nimellään esiintyvien vankien kirjeistä otetuista kohdista ja todistuksista. Ne sisältävät myös kohtia, jotka eivät sovi herkimmille lukijoille.

IK-7:ssa sanotaan olevan tapana, että uudelta vangilta ”löydetään” veitsi. Tämä oikeuttaa hänen viemisensä rangaistusselliin, jossa hänet piestään kahdesti vuorokaudessa. Musiikkia soitetaan lujaa, jottei huuto kuuluisi.

Vankilassa pidetään vankia lämmittämättömässä sellissä ja ripustetaan roikkumaan kädet sidottuina selän taakse. Kyseessä on historiallinen, Isonvihan ajaltakin tunnettu kidutustapa.

IK-1 -vankilasta raportoidaan myös raiskauksia ja murhia. Pahoinpitelyiden tekijäksi kerrotaan ”aktivistit”, joilla tarkoitetaan luottovankeja.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt