Japanin armeija hälytystilassa: Pohjois-Korea aikoo laukaista avaruusraketin

Pohjois-Korea on antanut virallisen ilmoituksen satelliitin laukaisemisesta.

Pohjois-Korea on antanut Kansainväliselle merenkulkujärjestölle (IMO) ilmoituksen satelliitin laukaisemisesta maata kiertävälle radalle. Japanin yleisradion mukaan laukaisu tapahtuu helmikuun 8. ja 25. päivän välillä.

Japanin armeija on asetettu hälytystilaan tulevan laukaisun vuoksi. Sekä Japani että Etelä-Korea ovat tuominneet raketin laukaisun jyrkästi. Japani on ilmoittanut ampuvansa ohjuksen alas, mikäli se kokee sen uhkaksi.

Monet pitävät väitteitä satelliitista tuulesta temmattuina. Pohjois-Korean on tiedetty aiemminkin naamioineen pitkän matkan ohjuskokeitaan rauhanomaisiksi avaruusraketeiksi. Pohjois-Korealle asetetut kansainväliset pakotteet kieltävät ohjuskokeet, mutta sallivat avaruusteknologian testaamisen.

Johns Hopkins yliopiston Korea-instituutin ylläpitämän 38 North -uutissivuston mukaan Pohjois-Korean Sohaen laukaisupaikalla on havaittu kasvanutta toimintaa tammikuun lopulla. Sohaessa on muun muassa satelliittikuvien perusteella saatettu jo testata raketin moottoreita.

Financial Timesin mukaan Yhdysvalloissa ollaan huolissaan mahdollisesta onnistuneesta ohjuskokeesta. Pitkän matkan ohjusteknologian kehittäminen yhdessä nopeasti etenevän ydinohjelman kanssa merkitsevät eristäytyneen diktatuurin iskukyvyn kasvua.

“Emme hae mitään ennaltaehkäisevää ratkaisua laukaisuun, jota ei ole vielä edes tapahtunut”, Yhdysvaltojen ulkoministeriön tiedottaja totesi, viitaten entistä tiukempiin pakotteisiin.

”Jo ilmoitus itsessään on jälleen yksi osoitus siitä, että kansainvälisen yhteisön on asetuttava tukemaan kovempaa linjaa heitä (Pohjois-Koreaa) vastaan”, hän jatkaa.

Kommentit