Japanilaislehti turvapaikanhakijoista: Suomeen yrittänyt perhe pahoinpideltiin – eivät käyttäneet salakuljettajia

Nikkei esittelee väkivaltaa ja köyhyyttä pakenevien pakolaisten ja siirtolaisten Suomen pohjoisrajalta löytämän arktisen reitin.

Nikkei on lähettänyt toimittajansa seuraamaan Suomeen Venäjän Lapista pyrkiviä turvapaikanhakijoita. Useiden Syyrian sotaa pakenevien pakolaisten kerrotaan käyttäneen reittiä ja ihmisiä saapuvan paljon myös Afganistanista ja Intiasta.

Asiantuntijoiden kerrotaan sanoneen, että moni pakolainen käyttää ihmissalakuljettajien luomia verkostoja pyrkiessään Suomeen tai Norjaan.

Julkaisu esittelee palestiinalaisen Karamin, joka pakeni Syyriasta perheensä kanssa ja saapui ränsistyneellä autolla Sallan raja-asemalle helmikuun alussa.

Perheen matka Sallan raja-asemalle kesti lähes viisi kuukautta. Perhe pakeni Damaskoksen Jarmukin pakolaisleiriltä Libanoniin ja hankki viisumit Venäjälle. Perhe lensi Moskovaan, josta matka jatkui Murmanskiin ja lopulta Sallaan.

Karam kerrotaan pakotetun maksamaan 10 000 dollaria ”venäläismafialle” rajajärjestelyistä. Niihin kuului käytetty auto.

Nikkei kertoo hotellilla hengailleen, mustalla autolla tulleen venäläismiehen kertoneen avoimesti, että he hakevat joka päivä 20-30 Moskovasta saapuvaa pakolaista ja järjestävät jatkoreitin. Mies lisäsi syyrialaisperheen kieltäytyneen äsken käyttämästä heidän palvelujaan ja tulleen hakatuksi juuri ennen saapumistaan Suomen rajalle.

Kommentit