”Jännitteet kasvavat” – Kim Jong-un pudotti miljoona propagandalehtistä Etelä-Koreaan

Pohjois-Korea on pudottanut valtavan määrän propagandamateriaalia Etelä-Koreaan.

Pohjois- ja Etelä-Korean välit ovat kiristyneet huomattavasti Kim Jong-unin johtaman Pohjois-Korean suoritettua tammikuun alussa historiansa neljännen ydinkokeen. Se on palauttanut maiden välit tukevasti pakkaselle lyhyiden liennytyksen jaksojen jälkeen.

Voice of America kertoo Etelä-Korean rajavartioiden tulittaneen hiljattain maiden välisen rajan yli saapunutta pohjoiskorealaista tiedustelulennokkia. Hieman sen jälkeen Pohjois-Korea pudotti naapurimaahansa valtavat määrät propagandamateriaalia. Lentolehtisiä on ollut väitetysti miljoona ja ne pudotettiin valtavasta ilmapallosta.

Voice of America luonnehtii ”jännitteiden maiden välillä kasvavan”.

Eteläkorealaiset aktivistit ovat aiemmin toimittaneet omaa Pohjois-Korean johdon vastaista propagandamateriaaliaan ilmapalloilla rajan yli. Toiminta saatiin kuitenkin loppumaan maiden välisellä sopimuksella viime vuonna.

Pohjois-Korea väittää testanneensa ydinkokeessaan ”pienennettyä vetypommia”. Vetypommi on merkittävästi tavallista ydinpommia tehokkaampi. Se perustuu atomien fuusioon, fission eli niiden hajoamisen sijaan. Vetypommin valmistaminen on teknologisesti tavallista fissiopommia hankalampaa, eikä Pohjois-Korealla ole aiemmista väitteistä huolimatta uskottu olevan sellaisen rakentamisen vaatimia teknologisia valmiuksia.

Asiantuntijoiden mukaan pommin räjähdys oli niin pieni, että kyse oli joko epäonnistuneesta kokeesta tai tavallisesta pienestä ydinaseesta.

Pohjois-Koreasta tihkuneiden huhujen mukaan ydinkoe epäonnistui, koska maan diktaattori Kim Jong-un kiirehti sen suorittamista omaa valta-asemaansa pönkittääkseen. Kimin suosion maan eliitin parissa kerrotaan horjuneen viime aikoina voimakkaasti.

Pohjois-Korea on testannut ydinaseiden lisäksi viime aikoina myös sukellusveneestä laukaistavaa ballistista ohjusta ja esitellyt uusia pitkän kantaman ohjuksia.

Kommentit