Janne Sankelo. LEHTIKUVA/TIMO AALTO

Janne Sankelo: Energiaturpeen jahtaaminen päätyi kaatoon

Kansanedustajan mukaan budjettiriihessä tehtiin valitettavia ratkaisuja energiaturpeen verotukseen.

– Kaikkien tiedossa on, että turvetta on jahdattu pitkään laajalla poliittisella rintamalla. Suomen merkittävimmät energiayhtiöt ovat selkeästi ilmoittaneet, että turpeen energiakäyttö puolittuu joka tapauksessa vuoteen 2025 mennessä, kansanedustaja Janne Sankelo (kok.) sanoo.

Sankelon mukaan edessä on kaukolämmön hinnan nousu monilla paikkakunnilla. Päätöksen vuoksi lämmityskustannukset kasvavat noin kymmenen prosenttia ja puun poltto kattiloissa lisääntyy. Samalla ulkomaisen puun tuonti kasvaa.

– Asiakas, eli koronalla kuritettu kansalainen, tämän maksaa. Ei tässä sen mystisempää maksajaa tarvitse hakea tälle päätökselle. Työpaikatkin vähenevät niin, että Kaipolan ja Nesteen vähennysilmoitukset eivät tunnu missään. Ilmeisesti lisävelalla hallitus tämänkin yrittää selvittää.

Turpeen vastustajat ovat kertoneet uusien teknologioiden korvaavan polttoon perustuvia lämmittämisen tekniikoita.

– Teknologia-asioissa uskon mieluummin insinöörejä, kuin poliitikkoja. Muutos tulee joka tapauksessa kestämään pitkälle 2030-luvulle asti, Sankelo sanoo.

Muutoksesta kärsiviä alueita on tarkoitus tukea EU:n oikeudenmukaisen siirtymän rahaston avulla. Suomi olisi saamassa tukea arviolta 165 miljoonaa euroa.

– Tämä hallituksen päätös iskee kovimmin Etelä-Pohjanmaalle. Nyt on saatava varmistus sille, että pohjalaiset turveyrittäjät pääsevät siirtymäkauden tuen piiriin ja saavat rahallista tukea vaikeaan tilanteeseen. Jatkossa on myös turvattava turpeen saatavuus muihin käyttökohteisiin.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt