X
SULJE MAINOS
Mies pelaa peliautomaattia Helsingissä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

”Veikkauksen hyvävelipajatso purettava”

Kansanedustajan mukaan Veikkauksen toiminta ei kestä moraalista tarkastelua.

Veikkauksen hyvävelipajatso tulee purkaa, kansanedustaja Janne Heikkinen (kok.) katsoo.

Kansanedustajan mukaan on ongelmallista, että pelikoneiden ja pelien tuottoja saavat puolueiden läheisjärjestöt ja muut yhdistykset, joissa poliitikot toimivat usein johtotehtävissä tai istuvat hallituksessa.

Hänen mukaansa Veikkaus ei ole onnistunut ehkäisemään pelihaittoja, eikä sen toiminta kestä moraalista tarkastelua.

– ”Mä maksan sun palkan”, totesi Veikkauksen johto eräässä edunsaajajärjestöille suunnatussa seminaarissa. Tähän kiteytyy järjestelmän suuri epäkohta: edunsaajat ovat riippuvaisia monopolin veikkaushäviörahoista, jolloin edunsaajien intresseissä on tukea poliittisesti ruokkivaa kättään, Heikkinen kirjoittaa Forum24 -lehden Sinituuli-liitteessä.

– Suomeksi sanottuna nämä edunsaajajärjestöt toimivat ulkoistettuna mainostajina ja lobbareina Veikkaukselle, jonka hallintoneuvostossa ovat edustettuna poliittisten puolueiden lisäksi Veikkauksen edunsaajat ”valvomassa” toiminnan vastuullisuutta.

Heikkinen toteaa, että Suomessa hävitään asukasta kohti Irlannin jälkeen toiseksi eniten rahaa uhkapeleihin. Suurin osa tuotoista tulee rahapeliautomaateista, joiden liikevaihto on noin 10 miljardia euroa vuodessa.

Hänen mukaansa Veikkauksen monopoliaseman perustelut ”ontuvat täysin”.

– Veikkauksen hyvävelipajatso tulee purkaa katkaisemalla napanuora edunsaajien ja rahapelituottojen välitä siirtämällä veikkaushäviövarat normaaliin budjettitarkasteluun. Pelikoneet tulisi siirtää kioskien tuulikaapeista valvottuihin Pelaamoihin. Rahapelejä tulee voida pelata ainoastaan tunnistautumalla, ja pelaaminen katkaista palveluntarjoajan toimesta, jos pelin tietokannat tunnistavat ongelmapelaamiskäyttäytymistä asiakkaan kohdalla.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt