Helsingin pormestari Jan Vapaavuori. LEHTIKUVA / ANNI REENPÄÄ

Jan Vapaavuori: Kerjäläiset pyörittävät huumekauppaa

Euroopan liikkuvalle romaniväestölle aiotaan viestiä Helsingin tiukentuneesta linjasta.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) kertoo saaneensa kaupungin työntekijältä huolestuttavan yhteydenoton Itäkeskuksen lieveilmiöistä.

– Viestissä kuvattiin varsin dramaattisesti Stoan aukiolle pesiytynyttä erityisesti niin sanottujen romanikerjäläisten pyörittämää huumekauppaa. Vasta remontoitu aukio on tärvätty monella tapaa, ja huumekauppa on päivittäistä ja avointa, Vapaavuori kirjoittaa blogissaan.

Hän toteaa olevansa hyvin tietoinen Helsinkiin pesiytyneistä lieveilmiöistä. Kaupungissa ääripäät ovat läsnä päivittäin.

– Erityisen ikäviä olivat kuitenkin tiedot, että myös lapsia ja nuoria oli lähestytty toistuvasti pillereitä tarjoten. Aivan kauppapaikan vierestä löytyy niin päiväkoti kuin nuorisotilakin. Minulle kävi ilmeiseksi, että asia vaatii nyt uusia toimenpiteitä, ja että pormestarina minun piti ottaa aloite asiassa, Jan Vapaavuori sanoo.

Poliisi on ilmoittanut kohdistavansa alueelle tavanomaista enemmän valvontaa. Kaupungin työntekijöiden havaintojen mukaan huumekauppiaat välttelevät viranomaisia ”hyvin toimivalla hälytysjärjestelmällä”.

Vapaavuoren mukaan kauppiaat katoavat heti, kun poliisit lähestyvät, mutta palaavat välittömästi kauppapaikalle poliisiauton takavalojen häipyessä. Kaupunki on jo aloittanut pormestarin aloitteesta ensimmäiset toimenpiteet Stoan alueella. Tilanteen kehittymistä seurataan tarkasti.

– Jalkautuvaa työtä alueella on lisätty. Sillä sekä vaikeutetaan alueella tehtävää huumekauppaa että mahdollistetaan päihteidenkäyttäjien tukeminen ja ohjaaminen oikeiden palveluiden piiriin. Helsingin Sote on tiiviisti mukana, Jan Vapaavuori sanoo.

Huumekätköjä poistetaan

Myös kameravalvontaa parannetaan, jotta poliisi voi suorittaa teknistä valvontaa yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi. Stoan kiinteistön vartiointia on jo lisätty, ja aluetta siistitään tehostetusti.

Vapaavuoren mukaan muun muassa huumekätköiksi kaivettuja istutuksia korjataan ja aluetta ennallistetaan.

Euroopan liikkuvalle romaniväestölle viestitään muutoksesta kaupungin suhtautumistavassa. Kolmannen sektorin asiantuntijat kutsutaan keskusteluun uusista yhteistyömahdollisuuksista.

– Skaalaamme tämän mallin ja luomme Helsingille uuden pysyvän toimintatavan ja johtamismallin akuuttien turvallisuusongelmien ratkaisuun. Opit kansainvälisiltä kumppaneiltamme osoittavat, että tämän tyyppinen malli tuottaa tulosta, Jan Vapaavuori kirjoittaa.

– Olen hyvin tietoinen siitä, että huumekauppa ei tule näillä toimenpiteillä kaupungista loppumaan. Pidän kuitenkin tärkeänä, että näkyvää huumekauppaa kaupungin keskeisillä alueilla ja etenkin lasten ja nuorten kulkureiteillä vaikeutetaan.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt