X
SULJE MAINOS
Jan Vapaavuori. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Jan Vapaavuori IS:lle: Helpottaa, ettei tarvitse olla STM:n kanssa tekemisissä

Helsingin lähtevän pormestarin mukaan hänen seuraajansa tulee olemaan hyvin erilainen.

Jan Vapaavuoren kausi pääkaupungin pormestarina päättyy 2. elokuuta 2021. Pöytä on jo tyhjennetty, sillä hän on nyt Tokiossa, jonne olympiakomitean puheenjohtajana lähti torstaina.

Kuntavaaleilla kesäkuussa valittu Helsingin kaupunginvaltuusto kokoontuu maanantaina ensi kertaa. Sen on määrä valita pormestariksi kokoomuksen kansanedustaja ekonomisti Juhana Vartiainen.

Vapaavuoren mukaan hänen seuraajansa haasteita on sote-uudistukseen sopeutuminen.

– Joudutaan rakentamaan kaupunki kaupungin sisälle. Sen vaikutukset talouteen tulevat olemaan suuria, Jan Vapaavuori sanoo Ilta-Sanomille.

Helsingissä koronatilanne on rajoittanut tavallista elämää enemmän kuin muualla.

– Voisi sanoa näin, että yksi suurimmista helpotuksista ei ole se, että ei tarvitse olla koronan kanssa tekemisissä, vaan se, että ei tarvitse olla sosiaali- ja terveysministeriön kanssa tekemisissä vähään aikaan, Vapaavuori toteaa.

 Pormestarimallista hän ei ole pitänyt.

– Ensin käydään vaalit, voittajasta tulee pormestari, häviäjistä apulaispormestareita. Sitten he kisailevat neljä vuotta keskenään. Valtakunnanpolitiikassa on hallituspuolueet, jotka sopivat keskenään edistettävistä asioista. Pormestarimalli johtaa sellaiseen ajatteluun, että on kilpailijoiden etu, että pormestari ei pärjää. Se pistää pyrkimään pormestarin epäonnistumiseen jopa sellaisissa asioissa, joista oltaisi samaa mieltä.

– Jokainen pormestari rakentaa omanlaisensa pormestarimallin. Voin vannoa, että seuraajani tulee olemaan hyvin erilainen kuin minä, hän uskoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt