Jan Vapaavuori. (Lehtikuva/Emmi Korhonen)

Jan Vapaavuori: Helsingillä on oikeus ajaa omaa etuaan

Helsingin pormestarin mukaan kaupungistuminen ei ole tykkäämiskysymys vaan fakta.

Helsingin menestyminen on pormestari Jan Vapaavuoren (kok.) mukaan koko Suomen etu ja pääkaupungin ja metropolialueen hyvinvointi tai pahoinvointi säteilee koko maahan. Hän penää ymmärrystä maan eri osien välille.

– Olen monesti todennut, ettei kaupungistuminen ole mikään tykkäämiskysymys. Tämä ei ole provokaatio, vaan tosiasian toteamista ääneen. Kaupungistuminen on globaali megatrendi. Sitä tapahtuu, halusimme tai emme. Kaupungistuminen on fakta. Myös Suomessa. Siitä voi olla montaa mieltä, en minäkään ole sen varaukseton kannattaja. Mutta niin vaan ihmiset muuttavat kaupunkeihin. Ja tämän todellisuuden kanssa meidän pitää elää – ja mielellään tavalla joka maksimoi kansallisen hyvinvoinnin, Vapaavuori kirjoittaa blogissaan.

Vapaavuori toteaa, ettei kaupungistumisen vastustaminen olisi viisasta. Sitä on hänen mukaansa yritetty ennenkin ja aina epäonnistuttu. Vapaavuoren mielestä olisi tehtävä kaikki, jotta Suomen ainut metropoli pärjäisi globaalissa kilpailussa mahdollisimman hyvin.

– Aluepolitiikkaa harjoittavien tulisi ymmärtää, että isoilla ja pienillä kaupungeilla ja maaseudulla on kullakin omat erityisvahvuusalueensa. Tätä politiikkaa tulisi harjoittaa siten, että kaupungeilla ja maaseudulla on molemmilla mahdollisuudet panostaa heikkouksiinsa ja vahvistaa entisestään vahvuuksiaan. Tasapäistäminen pienentää yhteistä pottia.

Jan Vapaavuoren mukaan Suomessa on aika ajoin vallalla ”kovin erikoinen ajattelutapa”, jonka mukaan kaikkien alueiden pitäisi kovasti valvoa omaa etuaan, mutta Helsinki ei saisi näin tehdä.

– Olen tästä eri mieltä ja aion osaltani pysyvästi muuttaa käytäntöjämme. Helsingillä on sama oikeus ajaa omaa etuaan kuin millä tahansa muulla kunnalla, Vapaavuori kirjoittaa.

Hänen mukaansa kyse on koko Suomen intressistä. Vapaavuori toteaa aikovansa kuitenkin myös pyrkiä ”lievittämään maan sisäisiä typeriä jännitteitä”.

– Kaupungistumisen vastustamisen tai maaseudun haukkumisen sijaan meidän kannattaisikin keskittää voimamme maamme eri alueiden vahvuuksien esille tuomiseen ja yhteen hiileen puhaltamiseen.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt