Verkkouutiset

Matkustajia Helsinki-Vantaan lentokentällä kesäkuussa 2021. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Jan Vapaavuori: Eipä ole STM tai hallitus halunnut kuunnella

Ex-pormestari ymmärtää pääkaupunkiseudun toimijoiden kritiikin hallituksen koronatoimista rajoilla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Helsingin entinen pormestari Jan Vapaavuori on kiinnittänyt huomiota pääkaupunkiseudun eri tahojen kritiikkiin liittyen hallituksen näkemyksiin rajojen terveystarkastustoiminnasta ja maahantulosta.

– Tämä on ikävä kyllä ollut ennustettavissa jo pitkään. Moni on tästä varoitellut varmaan jo kohta vuoden päivät. Mutta eipä ole STM tai hallitus halunnut kuunnella, Vapaavuori sivaltaa Twitterissä.

Keskiviikkona pääkaupunkiseudun eri tahot arvostelivat Sanna Marinin (sd.) hallitusta siitä, ettei sen tuore esitys tuo kaivattua muutosta rajojen terveystarkastustoimintaan.

Yhteiskunnan avaamisen pitää ulottua myös maahantulon helpottamiseen Suomeen rokotuskattavuuden nousun myötä, vaativat Helsinki, Espoo, Vantaa, HUS, Finavia, Finnair ja Helsingin Satama yhteistiedotteessaan.

Pääkaupunkiseudun eri toimijoiden mielestä voimassa oleva erillinen asetus riskimaaluokituksesta tulisi muuttaa ripeästi ja todistusten tarkistusta pitäisi tehdä vain korkean riskin maista saapuville matkustajille.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja Helsingin satamissa matkustajamäärät ovat nousussa. Tällä hetkellä ulkomailta saapuu Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta viikoittain noin 50 000 Suomeen jäävää matkustajaa, jotka kulkevat ruuhkautuneen terveystarkastusprosessin läpi. Matkustajamäärän odotetaan kasvavan loppuvuoden aikana ja tämänhetkisen arvion mukaan lokakuun lopulla Suomeen jäävien matkustajien määrä olisi yli 60 000 ja vuoden lopussa noin 80 000.

Pääkaupunkiseudun eri tahojen mielestä kattava tarkastustoiminta ei matkustajamäärien kasvaessa ole enää mahdollista. Kun rokotuskattavuus Suomessa on jo hyvällä tasolla ja valtaosa tulijoista on rokotettuja, ei kattava tarkastustoiminta ole enää myöskään perusteltua epidemian hallinnan näkökulmasta.

Tarkastusten toteuttamisessa henkilöstön saatavuus ja tilaongelmat ovat suurimpia haasteita. Rajanylityspisteiden terveystarkastus- ja näytteenottotoimintaan irrotettu henkilöstö on poissa muusta sosiaali- ja terveydenhuollosta eikä pääkaupunkiseudun toimijoiden mielestä niukkoja resursseja pitäisi kohdentaa riskien minimoimiseen siellä, missä riskit ovat hyvin alhaiset.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)