Jamal Khashoggi. LEHTIKUVA/AFP

Jamal Khashoggi aikoi ”pysäyttää” saudiprinssin ennen kuolemaansa

Murhatun toimittajan kanssa viestitelleen aktivistin mukaan suunnitelma paljastui Saudi-Arabialle.

CNN on saanut haltuunsa yli 400 viestiä, joita murhattu sauditoimittaja Jamal Khashoggi ja saudiaktivisti Omar Abdulaziz lähettivät toisilleen ennen Khashoggin kuolemaa. Viesteissä arvostellaan rajusti murhasta syytettyä saudiprinssi Mohammed bin Salmania.

− Mitä enemmän uhreja hän syö, sitä enemmän hän haluaa. En ihmettelisi vaikka sorto yltäisi myös heihin, jotka hänelle hurraavat, Jamal Khashoggi sanoo toukokuussa 2018 lähetetyssä viestissään saudiprinssiin viitaten.

Khashoggi ja Abdulaziz olivat alkaneet kehitellä online-liikettä, jonka tavoitteena olisi ollut Saudi-Arabian toiminnan esiintuonti. Suunnitelmana oli perustaa kyberarmeija, ”kybermehiläiset”.

− Jamal uskoi, että Mohammed bin Salman on ongelma. Hän sanoi, että ”tämä poika pitäisi pysäyttää”, Abdulaziz sanoo CNN:n haastattelussa.

Elokuussa miehet saivat tietää, että Saudi-Arabian viranomaiset olivat saaneet tietoja heidän suunnitelmistaan.

− Jumala meitä auttakoon, Khashoggi oli sanonut viestissään.

Kaksi kuukautta myöhemmin hän kuoli Turkissa.

Abdulaziz kertoi sunnuntaina haastaneensa oikeuteen israelilaisyrityksen, joka on luonut ohjelmiston, jonka avulla Abdulaziz uskoo puhelimensa hakkeroidun.

− Puhelimeni hakkeroinnilla oli iso rooli siinä, mitä Jamalille tapahtui. Syyllisyys tappaa minut, Abdulaziz sanoo.

Khashoggi tunnettiin Saudi-Arabian kruununprinssin ja perheen kovana kriitikkona. Toimittajan nähtiin menevän Saudi-Arabian Turkin konsulaattiin 2. lokakuuta, mutta hän ei milloinkaan poistunut rakennuksesta. Saudi-Arabia on kiistänyt syytökset murhasta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt