112-sovellus paikantaa puhelimen automaattisesti hätäpuhelun aikana. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

”Jäljityssovellus olisi tarvittu jo eilen”

Euroopan tartuntatautivirasto on kehottanut jo yli kuukausi sitten panostamaan jäljitykseen.

Kansanedustaja Heikki Vestman (kok.) on jättänyt kirjallisen kysymyksen hallitukselle teknologian hyödyntämisestä koronaviruksen jäljittämisessä.

Liikenne- ja viestintäministeriö on kommentoinut mediassa, että mobiilisovellus voisi tulla käyttöön myös Suomessa, jos Suomessa olisi riittävästi testauskapasiteettia.

– THL on pitänyt testaamista tehottomana vajaiden jäljittämisresurssien takia ja samalla jäljittämiskehityksen jarruna pidetään puutteellista testauskapasiteettia. Emme tarvitse tällaista virkamiesten välistä ikiliikkujaa. Hallituksen tulee ottaa johtovastuu kriisin kokonaisuudesta. Jäljityssovellus olisi tarvittu käyttöön jo eilen, Vestman sanoo.

Hallitus on kertonut, että julkinen testauskapasiteetti pyritään kolminkertaistamaan nykyisestä 2 500 testistä vuorokaudessa. Kolminkertaistettunakin määrä olisi vähäisempi kuin aggressiivisesti testaavissa maissa, kuten Norjassa. THL:n mukaan testauskapasiteetti ei yksin auta, vaan koko hoitoketju tartuntojen jäljityksineen täytyy saada toimimaan.

Jäljitystoiminta sitoo työvoimaa, joka on THL:n mielestä nyt testaamista rajoittava tekijä.

– Euroopan tartuntatautivirasto on kehottanut jo yli kuukausi sitten panostamaan jäljitykseen. Jäljityksen resursointitarpeen ei pitäisi tulla Suomessa yllätyksenä, sanoo Vestman.

Hän toteaa, että Etelä-Koreassa epidemia on saatu kohtalaisen hyvin kuriin aggressiivisella testaamisella ja tehokkaalla matkapuhelinverkon paikkatietoihin perustuvalla jäljittämisellä. Paikkatietojen luovuttaminen koronajäljittämiseen ei ole vapaaehtoista.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) on kommentoinut, että EU:n tietosuojan tason ollessa korkea voi digitaalinen kontaktikartoitus voi perustua vain käyttäjän suostumukseen.

Vestmanin mukaan olisi syytä selvittää kattavasti mahdollisuudet saada sovelluksesta velvoittava. Sovelluksesta on nimittäin aidosti merkittävää hyötyä vain, jos se on otettu käyttöön laajasti. Puhutaan vähintään 60 prosentin käyttöasteesta.

– Yli kolmen miljoonan käyttäjän saaminen vapaaehtoiseen käyttöön perustuvalle sovellukselle kuulostaa lähes mahdottomalta tehtävältä, kun määrä suhteutetaan 112-sovelluksen 1,6 miljoonaan lataukseen, Vestman sanoo.

Hänen mielestään poikkeusolojen jatkuessa on syytä arvioida, olisiko mahdollinen sijainti- tai terveystietoihin kohdistuva yksityisyydensuojan rajoittaminen mahdollisesti pienempi perusoikeudenrajoitus kuin jo toteutetut rajoitustoimet.

– EU:n tietosuoja-asetuksen liikkumavara on tässä suhteessa syytä huolella selvittää, Vestman sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt