Kokoomusedustaja vaatii tartunnanjäljitykseen lisää resursseja. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Jäljityssoitto yli viikko altistumisesta – ”ei todella toimi näin”

Kansanedustaja kysyy, miksi ammattilaisia sidotaan tartunnanjäljitykseen, jos jäljitystietoa ei hyödynnetä.

Kokoomuksen kansanedustaja Mia Laiho vaatii lisäpanostuksia koronavirustartuntojen jäljitystyöhön. Hän kommentoi Twitterissä tapausta, jossa perhe oli saanut tiedon lapsen altistumisesta yli viikko altistumisen jälkeen. Karanteenia oli näin ollen jäljellä vain pari päivää.

Mia Laihon mukaan jäljitystyö, joka on keskeinen osa epidemian hoidon hybridistrategiaa, on saatava kuntoon.

− Ei todella näin toimi. Herää kysymys, mikä järki on sitoa paljon ammattilaisia jäljitykseen, jos jäljitystietoa ei voi hyödyntää ja ehkäistä tartuntoja? Hän kysyy.

− Uusia jäljittäjiä koulutettava. Ei tarvitse olla hoitajia, hän lisää.

Tartuntojen jäljityksen ongelmat ovat nousseet viime päivinä keskusteluun. Helsinkiläinen lukion opettaja kirjoitti perjantaina Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan, että tartuntojen jäljitys kouluissa on liian hidasta.

Hänen mukaansa Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala on tehnyt päätöksen, jonka mukaan koronavirustartunnoista ja -altistuksista Helsingin kouluissa ja päiväkodeissa ei tiedoteta opiskelijoille, henkilökunnalle tai vanhemmille vaan tiedot kootaan jälkikäteen kerran viikossa verkkosivuille.

− Koulujen rehtorit eivät voi enää tartunnoista kuultuaan siirtää opiskelijoita tai ryhmiä välittömästi etäopetukseen, vaan koulua jatketaan normaalisti, kunnes jäljittäjät ottavat yhteyttä ja antavat opiskelijalle tai opettajalle lääkärin antaman karanteenipäätöksen, opettaja kertoo.

Hän kertoo koulussaan sattuneesta tapauksesta, jossa tartunnan saanut opiskelija osallistui koeviikon kokeeseen, mutta jäljityssoittoa ei kuulunut koko seuraavaan viikkoon opiskelijoille tai opettajalle.

− Kyseisen ryhmän opiskelijoita oli lukuisissa eri opetusryhmissä viikon aikana. Neljä päivää myöhemmin toinen opiskelija sai positiivisen näytteen ja jäi pois koulusta. Tästä tapauksesta tuli jäljityssoitto vasta kahdeksan vuorokautta myöhemmin, opettaja sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt