Verkkouutiset

Jaana Pelkonen esittää: Kaupan juomien alkoholiraja 16 prosenttiin

Kokoomuksen kansanedustajan mukaan pitkään on kuviteltu, että kaikkea pitää säännellä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Alkoholipolitiikka on yksi tyypillisimmistä esimerkeistä tunkkaisesta virkamiesholhouksesta, joka on pitänyt tiukassa syleilyssään niin kansalaisia ja yrityksiä kuin poliittisia päätöksentekijöitä, kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkonen kirjoittaa Uuden Suomen Puheenvuoro-blogissaan.

Hänen mukaansa tämän vaalikauden piirteisiin kuuluu vapauksien lisääminen niin ihmisille kuin elinkeinotoimintaankin. Pelkonen toteaa hallituksen uskaltaneen luottaa ihmisten järkeen ja omaan harkintaan kenties enemmän kuin yksikään hallitus vuosikymmeniin.

– Näin voi sanoa, vaikka lopulta mitään kovin radikaalia ei norminpurun saralla olekaan tehty. Se kertoo suomalaisen järjestelmän jähmeydestä ja ehkä arkuudestakin. Pitkään on kuviteltu, että kaikki pitää säännellä viimeistä yksityiskohtaa myöten. Muutenhan joku voi tehdä elämässä vaikka virheen, Jaana Pelkonen kirjoittaa.

Uuden alkoholilain varoiteltiin etukäteen johtavan ongelmiin kuten kulutuksen kasvuun ja alkoholikuolemien lisääntymiseen. Torstaina julkistetun Taloustutkimuksen tekemän selvityksen perusteella kauhukuvat ovat kuitenkin olleet aiheettomia. Kulutus on vapautuksista huolimatta hädin tuskin kasvanut ja samalla verotuotot ovat lisääntyneet. Näin kävi siitäkin huolimatta, että harvinaiset helteet aiheuttivat kesällä poikkeuksellisen kulutuspiikin niin alkoholin kuin muidenkin sääherkkien tuotteiden myyntiin.

Verkkouutiset kertoo selvityksestä lisää tässä jutussa.

Uusi alkoholilaki tuli vähittäiskaupan osalta voimaan vuoden 2018 alusta lähtien. Lakiuudistuksen näkyvin ja eniten puhuttanut muutos oli vähittäiskauppan juomien korkeimman sallitun alkoholipitoisuuden korottaminen 4,7 tilavuusprosentista 5,5 prosenttiin. Prosentista väännettiin eduskunnan äänestyksessäkin.

Jaana Pelkonen huomauttaa, että ”suuren prosenttisodan” varjoon jäi paljon pieniä, mutta tärkeitä uudistuksia.

– Esimerkiksi ravintoloiden aukioloajat vapautuivat kokonaan ja anniskeluajoissakin tuli helpotuksia. Enää ei tarvitse jatkoaikaluvan vuoksi yrittää vakuuttaa virkamiestä, että pikkutuntien ohjelma on riittävän laadukasta, vaan pelkkä ilmoitus riittää. Ravintolasta saa myydä juomia myös ulos, mikä on periaatteellisesti merkittävä muutos, vaikkei kovin moni vielä olekaan tarttunut mahdollisuuteen. Juomavalmistajat saavat myydä omia tuotteitaan ilman vaatimusta näennäisestä elintarvikekioskista. Ja paljon muuta, hän listaa.

Raja 16 prosenttiin

Jaana Pelkosen mielestä alkoholilainsäädäntöön jäi vielä korjattavaakin. Hän nostaa esimerkiksi Espoon Iso Omena -kauppakeskuksen Pien-olutkaupan erikoisen tapauksen. Erikoisoluisiin keskittynyt myymälä joutui lopettamaan, koska alkoholin vähittäismyyntiluvan ehtoihin sisältyy yhä vaatimus elintarvikemyynnin osuudesta. Olutkauppaa vaadittiin siis käytännössä myymään myös ruokaa, että lupa säilyisi. Verkkouutiset kertoo tapauksesta lisää tässä.

Tilanteen korjaamiseksi on tehty lakialoite, joka on Jaana Pelkosen mukaan saanut kannatusta yli hallitus-oppositiorajojen.

– Nyt kun politiikassa on päästy ihmisiin luottamisen makuun, luonteva seuraava askel olisi tulevalla vaalikaudella vapauttaa viinit niin päivittäistavarakauppaan kuin ravintoloiden ulosmyyntiin, hän toteaa.

– Tämä ei vaatisi kuin muutaman pienen muutoksen alkoholilakiin. Nostetaan kaupan vahvuusraja ensi alkuun esimerkiksi kuuteentoista, niin suurin osa viineistä saadaan sinne, minne ne kuuluvatkin, eli muiden elintarvikkeiden rinnalle. Samalla voidaan toteuttaa ”Lex Pien” ja luopua kokonaan keinotekoisista elintarvikevaatimuksista, Jaana Pelkonen esittää.

Hänen mukaansa lopullinen päämäärä on ”eurooppalainen normaali tilanne”, jossa kaikkia juomia saa kaupasta.

– Kauppa hoitaa ikärajakontrollin siinä missä Alko. Pelko pois!

”Lähes laiton tila”

Jaana Pelkonen nostaa esiin myös valtion virkamiesten toiminnan alkoholin etämyyntiasiassa.

– Sosiaali- ja terveysministeriö on tällä kaudella kahdesti yrittänyt saada etämyynnin kielletyksi ja kahdesti se on törmännyt komission kantaan: Kielto ei käy. Ministeriö yrittää toimeenpanna etämyynnin kieltoa viranomaistoiminnalla ja pelotella etämyyjät oikeusjutuilla lopettamaan toimitukset Suomeen. Ollaan lähes laittomassa tilassa, ja asia vaatii selkeää ratkaisua.

Pelkosen mukaan mahdollisia ratkaisuja on kaksi.

– Joko komission malli, eli etämyynti toimituspisteisiin, tai sitten Ruotsin malli, joka perustuu veroedustajavelvoitteeseen ja mahdollistaa myös kotiinkuljetukset. Tässäkin asiassa voisimme olla eurooppalainen maa muiden joukossa. Suomalaisille kuuluvat samat oikeudet ja vapaudet kuin muillekin EU-kansalaisille.

LUE MYÖS:

Nämä kansanedustajat äänestivät alkoholiprosentin nostamista vastaan (VU 15.12.2017)
Näin he sanoivat 2015 – nyt nämä vihreät äänestivät vahvoja oluita vastaan (VU 15.12.2017)
”Kansaa yritettiin sumuttaa” – näin uusi alkoholilaki sai pienpanimon nousuun (VU 25.3.2018)
Lidlin johtaja IL:lle: Alkoholilaki oli pieni, tämä olisi suuri askel (VU 6.5.2018)
”Viranomaisten ei pidä oma-aloitteisilla tulkinnoillaan vesittää alkoholilakia” (VU 31.1.2018)

https://twitter.com/JaanaPelkonen/status/1098494711478796288

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)