Verkkouutiset

Itävallan vaalit oikeiston juhlaa – maahanmuutto on ykkösaihe

Vain 31-vuotias Sebastian Kurz on matkalla uudeksi liittokansleriksi. Kannatuksensa hän on saanut tiukalla maahanmuuttopolitiikalla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Maahanmuutto on teema, josta on tullut Itävallan parlamenttivaalien ykköskysymys. Imasin tutkimuksen mukaan 56 prosenttia itävaltalaisista mainitsee maahanmuuton yhtenä tärkeimmistä vaaliteemoista.

Sunnuntaina itävaltalaiset valitsevat maalle uuden Kansallisen neuvoston eli parlamentin alahuoneen. Vielä joitakin kuukausia sitten näytti siltä, että suurimmaksi puolueeksi nousee maahanmuuttovastainen kansallis-liberaali Itävallan vapauspuolue (FPÖ). Keskustaoikeistolaisen Itävallan kansanpuolueen (ÖVP) kannatus oli alle 20 prosenttia.

Toukokuussa puolueen uudeksi puheenjohtajaksi valittiin vain 31-vuotias ulkoministeri Sebastian Kurz. Kannatuslukemat ponkaisivat välittömästi ylöspäin. Nyt kokoomuksen sisarpuolue ÖVP on kaikissa mielipidetiedusteluissa kirkkaasti ykkönen. Puolueen kannatus oli viimeisessä ennen vaaleja tehdyssä Research Affairsin mielipidemittauksessa 33 prosenttia.

Kurzin menestyksen salaisuus on nuorekkuus ja sujuva esiintymistaito. Hän esiintyy liberaalina konservatiivina, mutta erityisesti hän on tehnyt itsensä tunnetuksi tiukkana maahanmuuttokriitikkona. Kurz on mainostanut sulkeneensa rajat ja tilkinneensä koko Balkanin reitin ulkoministerinä.

Tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa

Kurzin ÖVP:n, teemoja ovat muun muassa ”nollatoleranssi poliittiselle islamille”, ”laittoman maahanmuuton lopettaminen”, ”rinnakkaisyhteisöjen estäminen”, ”rajojen turvaaminen”, ”poliisien lisääminen”, ”sosiaaliturvan mahdollistaminen vasta viisi vuotta maassa oleskelleille”, ”tiukemmat rangaistukset rikoksista naisia lapsia kohtaan”.

ÖVP sanoo vastustavansa ”väärää suvaitsevaisuutta”. Se haluaa muun muassa ottaa rahat päiväkodeilta, joissa opetetaan islamia.

ÖVP haluaa, että humanitääriset maahanmuuttajat valikoidaan tulevaisuudessa pelkästään EU:n ulkopuolelta. Kolmansista maista tuleville maahanmuuttajille luodaan pisteytysjärjestelmä, jossa Itävalta valitsee, keitä se ottaa vastaan.

ÖVP haluaa, että EU:n ulkorajat tilkitään ja että maahanmuuttajien järjestelykeskuksia perustetaan EU:n ulkorajojen ulkopuolelle. ÖVP haluaa myös, että esimerkiksi Pohjois-Afrikan maita autetaan rajojen valvonnassa. Sitä varten ÖVP haluaa, että EU:lla olisi tehokkaat iskujoukot, joita voisi käyttää myös EU:n ulkopuolella tarvittaessa. Kurz on maininnut, että tarvittaessa esimerkiksi Libyassa pitäisi pystyä käyttämään tulevaa EU:n armeijaa.

Puolue edustaa myös talouspolitiikassa oikeistolaista linjaa vaatimalla laajoja veronalennuksia ja velkaantumisen estämistä.

Oikeistopopulistit pelintekijän paikalle

Oikeiston vahvuutta Itävallassa kuvastaa se, että oikeistopopulistiseksi yleisesti kuvattu, mutta kansallis-liberaaliksi itseään kuvaava maahanmuuttovastainen Itävallan vapauspuolue (FPÖ) on mielipidemittausten mukaan maan toiseksi suurin puolue. Viimeisessä mielipidemittauksessa FPÖ:n kannatus on 26 prosenttia. Myös muiden mielipidemittausten mukaan kannatus on likimain sama.

Liittokansleri Christian Kernin johtama sosialidemokraattinen SPÖ on pudonnut kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi 24 prosentin kannatuksella. SPÖ:tä vieläpä varjostaa vaalikamppailun loppuvaiheella julkitullut lokakampanja, jossa SPÖ on pyrkinyt leimaamaan ÖVP:n Sebastian Kurzia negatiiviseen sävyyn sosiaalisessa mediassa.

Mitään koalitiota ei ole ennen vaaleja suljettu pois laskuista. Jokainen puolue pelottelee muiden kahden puolueen koalition uhkaavan vaaleissa. Jos ÖVP on ykkönen ja FPÖ kakkonen, todennäköisimpänä pidetään vaalien jälkeen sinimustaa oikeistohallitusta, joka todennäköisesti ottaisi maahanmuuttoon erittäin tiukan linjan.

Tällä hetkellä hallitsevan ÖVP:n ja SPÖ:n suurta koalitiota ei pidetä kovin suosittuna vaihtoehtona, mutta mahdollisena, jos FPÖ ei löydä ÖVP:n kanssa yhteisymmärrystä EU-asioista. Myös SPÖ:n ja FPÖ:n koalitiota pidetään mahdollisena, koska molemmissa puolueissa olisi halua jättää kiusallisen suosittu Kurz syrjään. Tämä vaihtoehto on ollut pohdinnoissa esillä erityisesti siksi, että FPÖ:stä näyttää olevan tulossa vaa’ankielipuolue, joka voisi suotuisissa olosuhteissa pyrkiä neuvottelemaan itselleen mahdollisimman hyvät ministerinpaikat kilpailuttamalla ÖVP:ta ja SPÖ:tä. SPÖ:n ja FPÖ:n koalition enemmistö parlamentissa näyttää kuitenkin mielipidemittausten valossa heikolta.

Sunnuntain vaalien suurin kysymys on, kuinka vahvaksi Kurzin johtaman ÖVP:n kannatus lopulta muodostuu.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)