Itärajan pakolaisvirta voi olla vasta alkua – Yle: ”Venäjällä valmiina satoja tuhansia tulijoita”

Venäjällä ei ole turvapaikkajärjestelmää. Ihmiset eivät saa Venäjällä mitään, pakolaisia auttavan järjestön edustaja sanoo.

Itärajan kautta Suomeen tulevien pakolaisten virta voi olla vasta alkua. Siirtolaisia ja pakolaisia Venäjällä auttavan Memorial-ihmisoikeusjärjestön mukaan Venäjällä on valtavat määrät ihmisiä, jotka ovat valmiina lähtemään länteen.

”Jos liikkuminen todella vapautettaisiin, sadattuhannet lähtisivät. Naapureidemme pelot ovat täysin perusteltuja”, Memorial-järjestön pakolais- ja siirtolaisasioiden vetäjä Svetlana Gannushkina sanoo Ylelle.

Gannushkinan mukaan Venäjällä ei ole turvapaikkajärjestelmää.

”Ihmiset eivät saa Venäjällä mitään. Vain 795 henkilöä on saanut virallisen pakolaisaseman Venäjällä eikä sekään takaa mitään muuta kuin laillisen oleskelun Venäjällä”, hän kertoo.

Maassa on Gannushkinan mukaan myös paljon laittomia siirtolaisia ja pakolaisia, joilla ei ole virallista asemaa.

Gannushkina ei allekirjoita mediassakin pyörineitä väitteitä siitä, että Venäjän viranomaiset olisivat suoraan järjestämässä pakolaisvirtaa Suomen rajalle. Viranomaisten käytäntöjä on hänen mukaansa kuitenkin muutettu.

”On selvästi annettu käsky päästää helpommin ihmisiä rajalle. Toisaalta pakolaiset ovat myös huomanneet, että Eurooppaan pääsee nyt paljon pakolaisia”, Svetlana Gannuskina sanoo.

Kommentit