X
SULJE MAINOS
Kansanedustaja vaatii toimia Itämerellä. Sinilevää Helsingissä. LEHTIKUVA / AKU HÄYRYNEN

”Itämeren tilanne voi olla tuhoisa”

Sari Sarkomaa on huolissaan Itämeren tilanteesta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sari Sarkomaa vaatii hallitukselta budjettiriihessä päätöksiä lisätoimista Itämeren pelastamiseksi.

Suomi on EU:n vesipuitedirektiivin myötä sitoutunut korjaamaan Itämeren rannikkoalueen vedet hyvään ekologiseen tilaan vuoteen 2027 mennessä. Sarkomaan mukaan hallituksen on tehtävä konkreettisia toimia tavoitteen saavuttamiseksi.

– Sitoumukset ja ohjelmat eivät auta Itämerta, jos lisärahaa ei saada konkreettisiin toimiin tai jos toimet eivät ole vaikuttavia, Sarkomaa sanoo.

Suomen ympäristökeskus ja Ilmatieteen laitos ovat todenneet, etteivät nykyiset suojelutoimenpiteet riitä turvaamaan Itämeren rannikkovesiä. EU-komissio onkin toistuvasti moittinut Suomea maatalouden vesiensuojelun puutteita.

Sarkomaa vaatii lannoitelainsäädäntöön fosforin käyttörajoituksia, jotta maataloudesta tulevaa ravinnekuormitusta saadaan vähennettyä. Itämeren kannalta on elintärkeää saada siihen vaikuttavat pelastuskeinot sisällytettyä EU:n uuden tukikauden maaseutuohjelmaan.

Myös ilmastonmuutos vaikeuttaa Itämeren tilannetta entisestään.

– Lisääntyneet sateet ja lumettomat talvet kasvattavat ravinnevalumia maalta. Suomen ympäristökeskuksen ennusteen mukaan ilmastonmuutos voi pahimmillaan kasvattaa fosforin huuhtoumaa Saaristomeren valuma-alueen pelloilta 50 prosenttia, Sarkomaa toteaa.

– Jos rahoitusta ei hallituksen toimesta suunnata riittävästi ja vaikuttavasti vesiensuojeluun, on tilanne Itämeren kannalta tuhoisa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt