Matteo Salvini Sisiliassa 3. kesäkuuta. LEHTIKUVA/AFP

Italian sisäministeri satamien sulkemisesta: ”Herätimme Euroopan”

Italian sisäministeri, varapääministeri Matteo Salvinin mukaan satamien sulkeminen pakolaislaivalta oli herätys Euroopalle.

Italia kieltäytyi päästämästä satamiinsa yli 600 pakolaista kuljettanutta Aquarius-alusta. Satamien sulkemisesta syntyi myrkyllinen sanasota muun muassa Ranskan ja Italian välillä.

Matteo Salvini jatkoi asian tiimoilta keskiviikon Corriere della Serassa muistuttamalla, että Ranska karkotti maiden väliseltä rajalta yli 10 000 pakolaista, joiden joukossa oli runsaasti naisia ja lapsia.

– Kaikki syytökset (Italian) rasismista ovat naurettavia. Lisään vielä, että me kaikki maksamme epävakaudesta, jonka Ranska on luonut Pohjois-Afrikkaan, Libyaan ja Libyan eteläpuoliseen Afrikkaan, hän sanoo.

Salvinin mukaan satamien sulkeminen Aquariukselta oli ”tärkeä saavutus kaikille italialaisille ja olemme herättäneet Euroopan”.

Sisäministeri ilmoitti myös, että Italia ei aio muuttaa linjaansa ulkomaiden lipun alla purjehtivien, kansalaisjärjestöjen alusten suhteen eli maa ei päästä niitä satamiinsa.

– Tämä tarkoittaa sitä, että ulkomaalaiset järjestöt eivät voi harjoittaa maahanmuuttoa Italiaan, hän sanoo.

Espanja on harkinnut Italian haastamista oikeuteen Aquarius-tapauksen vuoksi. Twitterissä Salvini ilmoittaa olevansa valmis ”työskentelemään kaikkien kanssa, mutta periaatteella italialaiset ensin”.

Salvini on jo aiemmin todennut, että Italia ei voi olla koko Euroopan pakolaisleiri. Italian tuore hallitus on kaavaillut karkottavansa puoli miljoona maassa laittomasti oleskelevaa henkilöä vuodessa ja perustavansa sitä varten karkotuskeskuksia.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt