X
SULJE MAINOS
Panssariajoneuvoja Luhanskissa. @OSCE_SMM/twitter.com

Itä-Ukrainassa kuohuu: Tankit vyöryvät Luhanskiin, separatistijohtaja lähti Venäjälle

Luhanskin separitistialueen johtaja on ilmeisesti paennut Venäjälle.

Itä-Ukrainan Luhanskin separatistialueella on tapahtunut tiistain ja keskiviikon aikana kummia. Varmaa on ainoastaan se, että suuri joukko raskaasti aseistettuja tunnuksettomia sotilaita on ottanut Luhanskin kaupungin keskustan haltuunsa ja sulkenut tärkeitä kohteita kuten hallintorakennuksia. Joidenkin lähteiden mukaan kaupungissa on operoinut eri ryhmittymien joukkoja.

Donetskin separatistialueelta on tullut Atlantic council -ajatushautomon Digital Forensic Research Labin mukaan suuri sotilaskolonna Luhanskiin. Etyjin tarkkailijat ovat julkaisseet Luhanskissa liikkuvista sotilaskuorma-autoista ja panssariajoneuvoista alta löytyviä kuvia.

Tapahtumista liikkuu runsaasti huhuja ja liikkellä olevia tietoja on vaikea vahvistaa. Kuohunta sai ilmeisesti alkunsa Luhanskin separatistijohtaja Igor Plotnitskin päätöksestä erottaa muun muassa alueen poliisivoimista vastaava ”sisäministeri” Igor Kornet. Kornet ei kuitenkaan suostunut eroamaan. Useiden lähteiden mukaan kaupunkia hallussaan pitävät tunnuksettomat asemiehet tukevat Kornetia.

Ukrainan sisäministeriön tiedottajan Artem Shevtshenkon mukaan Plotnitski on paennut ”kansantasavallastaan” Venäjälle. Samaa kertoo Luhanskin tapahtumista yleensä luotettavasti tviittaava käyttäjä English Lugansk. Plotnitskin kerrotaan neuvottelevan Venäjällä poliittisesta tulevaisuudestaan.

Radio Free Europe kertoo tapahtumista alta löytyvällä videolla. Plotnitskin sanotaan kuvanneen tapahtumia kapinaksi. Videolla ”poliisipäälliköksi” luonnehditun Kornetin taas kerrotaan kiistäneen väitteet. Hänen mukaansa joukot lähtivät kaupunkiin estämään Luhanskin hallintoon kytkeytyneen ”ukrainalaisen sabotööriryhmän” toimintaa. Tiistaina moni puhui terrorismintorjuntaharjoituksesta.

Tapahtumien on myös spekuloitu liittyvän jonkinlaiseen Venäjän johdon sisäiseen valtataisteluun. Igor Plotnitskin väitetään kuuluvan Kremlin vaikutusvaltaisen sisäpiiriläisen Vladislav Surkovin alaisiin, kun taas Igor Kornet olisi Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n kontrollissa. Tällaista teoriaa on esittänyt muun muassa Ukrainan apulaistiedotusministeri Dmitri Zolotuhin. Väitteitä on mahdoton vahvistaa. Surkov on aiempien sähköpostivuotojen perusteella ohjaillut Itä-Ukrainan separatisteja sodan alusta lähtien.

 

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt