Linjaus tarkoittaisi alle puolentoista tunnin matka-aikaa Lappeenrannasta ja alle kahden tunnin matka-aikaa Imatralta. LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

Maakunnat esittävät kolmen tunnin junayhteyttä Helsinkiin

Itäsuomalaiset maakuntaliitot, kaupungit ja yrittäjäjärjestöt haluavat nopean junayhteyden.

Liikenne- ja viestintäministeriölle osoitetun esityksen mukaan liikennevirasto yhdessä pääkaupunkiseudun ja maakuntaliittojen kanssa voisi ryhtyä selvittämään Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta kulkevan kaukoliikenteen ratayhteyden vaikutuksia ja kannattavuutta tavoitteena kolmen tunnin junayhteys Kuopiosta ja Joensuusta Helsinkiin.

Etelä-Karjalan maakuntahallitus hyväksyi osalta esityksen kokouksessaan maanantaina.

– Linjaus tarkoittaisi alle puolentoista tunnin matka-aikaa Lappeenrannasta ja alle kahden tunnin matka-aikaa Imatralta. Suora junayhteys päälentoasemalle on poikkeuksellisen tärkeä hanke Itä-Suomen ja koko maan kannalta, Etelä-Karjalan maakuntahallitus toteaa tiedotteessaan.

Helsinki–Pietari -junayhteyden esiselvityksestä ilmenee, että Helsinki–Vantaan lentoasema–Porvoo–Kouvola -vaihtoehto on kansantaloudellisesti ja ympäristön kannalta edullisin ratkaisu.

– Se tukee parhaiten tasapainoista aluekehitystä ja useamman maakunnan saavutettavuutta. Linjaus on elintärkeä Itä-Suomen asukkaille ja teollisuudelle sekä erityisesti matkailu- ja muille palveluelinkeinoille.
Nopea junayhteys Helsinkiin ja Pietariin tukisi merkittävästi itäsuomalaisten matkailukohteiden (Saimaa, Tahko, Koli, Vuokatti) vetovoimaa ja niihin tehtäviä työllistäviä investointeja, maakuntahallitus sanoo.

Maakuntahallituksen mukaan rakentamalla yksi uusi lyhyempi yhteys Kouvolasta Koskenkylän ja Porvoon kautta lentoasemalle (112 kilometriä) saavutetaan kaksi tärkeää päämäärää yhdellä kertaa: Karjalan ja Savon ratojen junayhteys Helsinkiin nopeutuu tuntuvasti ja samalla koko Itä-Suomi Kainuuta myöten pääsee yhdellä vaihdolla myös nopeasti Pietariin ja päinvastoin.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt