Neuvottelut koskevat noin 60 000 IT-alan asiantuntijatyötä tekevää henkilöä. Myös palkoista puhutaan. LEHTIKUVA/RITVA SILTALAHTI

IT-alan asiantuntijoiden tes-neuvottelut käyntiin

Tietotekniikan palvelualan työehtosopimusneuvottelut alkavat tänään maanantaina.

Neuvottelut koskevat noin 60 000 IT-alan asiantuntijatyötä tekevää henkilöä. Työntekijäpuolta neuvotteluissa edustavat YTN tietoala sekä Tietoala ry.

Nykyisestä työehtosopimuksesta alan työntekijöille tulee muun muassa lomarahat, kaikki palkalliset vanhempainvapaat, yli yhdeksän päivän sairasloman palkallisuus, palkankorotukset sekä matkakulujen ja -ajan korvaukset.

Näistä neuvotellaan yhdessä työnantajia edustavan Teknologiateollisuus ry:n kanssa. Lisäksi kikyn määräämä 24 tunnin lisäys vuosittaiseen työaikaan on neuvottelupöydällä.

YTN tietoalan vastaavan asiamiejen Björn Wiemersin mukaan alalla ollaan sitä mieltä, että 24 tunnin vapaa-ajan lyhennyksestä on päästävä eroon.

– Monissa alan yrityksissä kikyä ei kuitenkaan noudateta, koska sitä ei työnantajakaan ole pitänyt järkevänä. Kaikkien yhteinen intressi on kuitenkin päästä siitä eroon kokonaan, koska vaikka nykyisessä työpaikassa ei olisikaan kikyn mukaista työajan pidennystä, voi se tulevassa työpaikassa olla, hän sanoo.

Tietoala ry:n puheenjohtaja Jyrki Kopperin mukaan kiky-tuntien lisäksi puhuttavat myös palkat.

– Tiedämme, että suomalainen IT-alan asiantuntija tienaa huomattavasti vähemmän kuin kollega Keski-Euroopassa. Samaan aikaan suomalaiset työnantajat valittavat, että osaajapula on IT-alalla kasvun esteenä. Tämä on hieman ristiriistaista, hän toteaa.

Tietotekniikan palvelualan työehtosopimus on yleissitova eli sitä on noudatettava koko alalla toisin sanoen myös työnantajaliittoon kuulumattomissa yrityksissä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt