Israel on rokottanut väestöön nopeimmin maailmassa. LEHTIKUVA / AFP Jalaa Marey

Israelissa 10000 uutta tartuntaa, yhden rokoteannoksen tehoa yliarvioitu

Israelilaistiedot korostavat molempien rokoteannosten antamisen tärkeyttä.

Koronarokotustilastojen kärjessä komeilevan Israelin tietojen perusteella ensimmäisen rokoteannoksen tehoa on yliarvioitu.

Israelin rokotustoimia johtava professori ja prikaatikenraali (evp.) Nachman Ash totesi Guardianin mukaan, että ensimmäinen annos on osoittautunut vaikutukseltaan ”vähemmän tehokkaaksi kuin oletimme”.

Israelissa käytössä oleva Pfizerin ja Biontechin rokote antaa noin 95 prosenttisen suojansa vasta kahden annoksen jälkeen. Pfizerin mukaan yhden annoksen suojausteho on noin 52 prosenttia. Israelilaistiedon mukaan suoja on osoittautunut tätäkin matalammaksi.

Guardianin mukaan asia on noussut esiin sen jälkeen, kun tuhansien israelilaisten on havaittu sairastuneen tautiin ensimmäisen annoksen saamisesta huolimatta. Israelin viranomaisten mukaan tapauksissa on kuitenkin useimmiten ollut kyse siitä, ettei rokotetulle ollut ehtinyt muodostua riittävästi vasta-aineita ennen virukselle altistumista.

Israelissa todettiin esimerkiksi eilen 10 000 uutta koronavirustartuntaa, eikä historiallinen rokotusoperaatio ole vielä ehtinyt näkyä merkittävästi tartuntojen määrissä. Tältä osin on kuitenkin muistettava, että tähän mennessä hyväksyttyjen rokotteiden tiedetään suojaavan oireilevalta koronataudilta. Toistaiseksi on vielä epäselvää, kuinka hyvin rokotus estää tartuntoja ja oireetonta leviämistä. Ensimmäiseksi rokotusten voisikin olettaa näkyvän vakavien sairastumisten ja kuolemien vähenemisenä rokotetuissa ryhmissä väestön tartuntalukujen sijaan.

Vaikka tiedot ensimmäisen annoksen antamasta suojasta alittivatkin odotukset, on kahden annoksen tehosta sitä vastoin saatu erittäin hyviä uutisia.

Israelilaisen tutkimuksen mukaan näyttää siltä, että molemmat annokset saaneet ovat suojassa myös itse tartunnalta. Rokote estäisi siis myös taudin leviämistä.

Tutkimuksessa havaittiin, että molemmat rokoteannokset saaneiden veren vasta-ainemäärät ovat olleet huomattavasti korkeampia kuin taudin sairastaneilta mitatut vasta-ainemäärät. Sheban sairaalassa tehdystä tutkimuksesta vastanneen professori Gili Regev-Yohain mukaan on erittäin todennäköistä, ettei molemmat rokoteannokset saaneista tule viruksen kantajia. He eivät siis kykenisi levittämään tautia eteenpäin suuren vasta-ainemäärän takia.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt