X
SULJE MAINOS
Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Israelin poliisi otti kiinni Anna Kontulan

Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula otettiin kiinni maanantaina Israelissa.

Anna Kontula pyrki yhdessä kansainvälisen aktivistiryhmän kanssa järjestämään Gazan rajalla mielenilmauksen ”kiinnittääkseen huomion Gazan epätoivoiseen tilanteeseen”.

Kontula vapautettiin yli kymmenen tuntia kestäneen kiinnioton jälkeen kello 20.45 paikallista aikaa ja hän on parhaillaan Jerusalemissa.

Kontula kertoo tiedotteessa, että häntä yritettiin painostaa kirjoittamaan lausunto, jossa hän olisi hyväksynyt itseensä kohdistuneet epäilyt muun muassa tutkinnan häiritsemisestä ja yleisen turvallisuuden vaarantamisesta. Hän ei suostunut allekirjoittamaan lausuntoa, jota ei pitänyt todenmukaisena.

Palestiinalaisalueille tekemällään matkalla ja Israelin viranomaisten estämällä mielenilmauksella Kontula kertoo halunneensa kiinnittää huomion siihen, miten Suomi myös tukee aseostoillaan kansainvälisen oikeuden vastaista muuria Länsirannalla ja ihmisoikeusloukkauksia Gazassa.

Kontula vaatii Suomea lopettamaan asekaupan israelilaisten yhtiöiden kanssa.

– Asekaupoillaan Suomi tukee toimijoita, jotka hyötyvät Israelin miehityksen ja sotatoimien jatkumisesta. Ostamalla asejärjestelmiä Israelista Suomi pääsee myös itse hyötymään tästä miehitetyillä alueilla tehdystä aseteknologisesta kehittelystä, hän sanoo.

Kontulan mukaan israelilaiset aseyhtiöt hyötyvät suoraan Israel-Palestiina -konfliktin jatkumisesta.

– Tulenarka tilanne takaa niille säännölliset tilaukset ja tiiviin yhteistyön Israelin asevoimien kanssa. Lisäksi yhtiöt käyttävät miehitettyjä palestiinalaisalueita koekenttänä uusien asejärjestelmien kehittämisessä – jopa mainostavat tuotteitaan sillä, että ne on testattuja todellisissa tilanteissa, hän sanoo.

– Suomen Israelin kanssa käymä asekauppa lähettää poliittisen viestin, ettei Israelin yli puoli vuosisataa jatkuneella miehityksellä ja kansainvälisen oikeuden vakavilla rikkomuksilla ole seurauksia, Kontula jatkaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt