Venäjän asevoimien ajoneuvot partioivat Syyriassa lähellä Turkin rajaa. LEHTIKUVA / AFP

Israelin ex-komentaja: Vain Venäjä saa Iranin pois Syyriasta

Israelin Ilmavoimien ex-komentajan mukaan maa ei ole sodan partaalla, mutta sen mahdollisuutta ei voi sulkea pois.

Israel ei pysty ajamaan Irania ulos Syyriasta sotilaallisilla kyvyillään, vaikka maan sotilaallinen voima onkin huomattava, arvioi Israelin ilmavoimien entinen komentaja Amir Eshel.

– Iranilaisia ei saada ajettua ulos Syyriasta sotilaallisin keinoin. Ainoastaan Venäjä voi saada Iranin pois Syyriasta, Eshel sanoo.

Iran ja Venäjä tukevat Syyrian sisällissodassa Syyrian hallitusta.

Venäjän apulaisulkoministeri Sergei Ryabkov kertoi viime perjantaina, että Venäjä ja Iran eivät ole liittolaisia. Ryabkovin mukaan Moskova sen sijaan pitää Israelin valtion turvallisuuden takaamista tärkeänä.

Eshel kuitenkin varoittaa, että Venäjä saattaa hyvin suurella todennäköisyydellä muuttaa mielensä ja muuttaa politiikkaansa, kertoo uutissivusto Haaretz.

National Security Research Institute -ajatushautomon paneelikeskusteluun osallistuneen Eshelin mukaan Israel ei ole tällä hetkellä sodan partaalla, mutta varoitti kuitenkin tuudittautumasta tähän:

– Me emme saa pettää itseämme, koska sota voi syttyä, Eshel sanoo viitaten Israelin ja Iranin yhteenottoon toissa viikolla.

Israelin puolustusvoimat kertoi tehneensä useita ilmaiskuja toissa viikon sunnuntaina Syyriasta käsin toimivia Iranin joukkoja vastaan. Toimien kerrotaan olleen vastaus Iranin Golanille ampumaan ohjukseen. Israel kertoo ohjuspuolustuksensa torjuneen iranilaisraketin.

Syyriassa on paljon Iranin asevoimien ja vallankumouskaartin sotilaita. Israelin ase- ja ilmavoimat ovat tehneet Syyriassa viime vuosina satoja iskuja Iranin sotilaskohteisiin. Israelin tavoite on estää Irania kasvattamasta vaikutusvaltaansa Syyriassa.

Venäjän Syyrian-lähettiläs Alexander Lavrentiev ja Venäjän apulaisulkoministeri Sergei Vershinin vierailevat parhaillaan Israelissa ja tapaavat pääministeri Benjamin Netanjahun sekä ulkoministeriön johtavia virkamiehiä.

Israelin ja Venäjän suhteet kiristyivät Israelin Syyriaan tekemien ilmaiskujen jälkeen. Moskova kehotti Israelia lopettamaan ilmaiskut Syyriassa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt