X
SULJE MAINOS

”Islamia tulee uudistaa, jotta naisten sortaminen uskonnon varjolla loppuu”

Tutkijan mukaan islaminuskon tulisi kristinuskon tavoin uudistua niin, että uskonnolla ei voitaisi enää perustella naisten oikeuksien loukkauksia.

Geopoliittisiin konflikteihin erikoistunut tutkija Alan Salehzadeh kirjoittaa Iltalehden blogissa, että uskonnot, jotka yleensä ovat miesten kirjoittamia, takaavat usein miehille erilaisia oikeuksia ja loukkaavat naisten oikeuksia.

‒ Uskonnot, erityisesti islam, ovat patriarkaalisia. Teokraattisen hallinnon intresseissä ei ole naisten aseman parantaminen. Mikäli naisten asema paranee, myös uskonnon rooli vähenee. Tämä on nähty länsimaissa onnistuneen uskonnonuudistuksen jälkeen, Salehzadeh kirjoittaa.

Islamissa kuten muissakin kirjauskonnoissa on hänen mukaansa paljon kohtia, jotka alistavat naisia eivätkä ole yhteensopivia demokraattisten arvojen kanssa. Esimerkiksi kristinusko on kuitenkin Salehzadehin mukaan uudistunut niin, että nämä kohdat Raamatusta sivuutetaan ja uskovaisten huomio kiinnitetään niihin kohtiin, jotka käsittelevät positiivisia asioita, kuten lähimmäisenrakkautta.

‒ Oikeastaan kaikkialla, missä noudatetaan islamin sääntöjä valtiollisella tasolla, naisten oikeuksia loukataan laillisesti. Näissä maissa uskonnon nimissä miehet määrittelevät, mikä on naisille sopivaa ja mikä ei. Ensinnäkin perhepolitiikka on rakennettu miesten eduksi. Monissa Islamin hallitsemissa maissa, naimisissa oleva nainen saa passin vain aviomiehensä suostumuksella. Lisäksi naisten pukeutumista säädellään ja valvotaan jopa valtiollisella tasolla, hän sanoo.

Naisten pyrkimykset tasa-arvoiseen kohteluun estetään Salehzadehin mukaan sillä, että heiltä kielletään pääsy tärkeisiin asemiin, kuten presidentiksi, tuomariksi tai papiksi.

‒ Monet islamilaiset mieshallitsijat ovat aktiivisesti osallisena ajamassa yhä uusia, naisten elämää rajoittavia säädöksiä. Viime aikoina sekä Turkin presidentti Erdogan että Iranin diktaattori Khamenei ovat vaatinet naisia synnyttämään lisää lapsia – he haluavat kasvattaa maidensa väkilukua. Siksi he jatkuvasti kehottavat naisia keskittymään kodinhoitoon.

Salehzadehin mielestä islam kaipaisi nyt sellaista renesanssia, joka ohjaisi uskonnon tulkintaa pois naisia sortavista kohdista.

‒ On totta, että moni nainen itse haluaa elää nykyisen Iranin ja Saudi-Arabian kaltaisissa miehisissä diktatuureissa ja antaa hallinnolle täyden tukensa. Väitän silti, että sekä yhteiskunnallisesti että perhepoliittisesti naisten asema paranee, mikäli poliittisen islamin vaikutusvalta vähenee. On hyvä muistaa, että demokratiassa myös uskonnolliset naiset saavat elää rauhassa, mutta sekulaarit naiset eivät saa elää rauhassa teokratiassa, hän päättää.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt