X
SULJE MAINOS

”Islam on uudistettava rationaalisella keskustelulla”

Entisen jihadistin mukaan islaminuskon uudistamiseen tarvitaan henkilöitä poliittisen kentän keskeltä sekä vasemmalta ja oikealta puolelta.

Maajid Nawaz kuului aikaisemmin radikaalin Hizb ut-Tahrir -islamistiryhmään. Nyt hän pyrkii haastamaan islamistien narratiivin ja muodostamaan maltillisemman islamin.

Nawaz on tällä hetkellä Australiassa pitämässä puheita yleisölle. Hänen mukaansa jokaisella on oma roolinsa islamin uudistamisessa.

– Islam on uudistettava rationaalisella keskustelulla, Nawaz kertoo Yahoo 7 -uutissivustolle.

Nawazin mukaan islamin uudistamiseen tarvitaan henkilöitä poliittisen kentän keskeltä sekä vasemmalta ja oikealta puolelta.

Hän katsoo, että myös ei-muslimeilla on oma roolinsa uudistuksessa.

– Henkilön ei tarvitse tietää mitään islamista tietääkseen, että naisten orjuuttaminen ja raiskaaminen on väärin, Nawaz sanoo viitaten Isikseen, joka kohtelee jesidinaisia juuri siten.

Nawazin mukaan teologeilla on erityinen velvollisuus, koska tavalliset ja ei-muslimit eivät pysty tekemään varsinaista uudistustyötä, joka liittyy teologiaan.

Nawaz on kehittänyt ilmauksen ”regressiivinen (taantuva) vasemmisto”. Hän kuvaa ilmauksellaan sitä poliittisen vasemmiston osaa, joka ”käyttää väärin sellaisia termejä kuin rasismi, kiihkoilu ja islamofobia lopettaakseen keskustelun”.

– Islam ei ole rotu, eikä islamin tarkastelu ole rasistista. Samoin myöskään kristinuskon tarkastelu ei ole kristinuskon vastaista.

Nawazin mukaan osa vasemmiston liberaaleista ajattelijoista väittää, että islam ei tarjoa inspiraatiota ja kimmoketta Isiksen kaltaisille järjestöille. Nawaz pitää tällaisia väitteitä absurdeina.

– On itsestään selvää, että Isis liittyy islamiin. Kun he heittävät homoseksuaaleja talon katolta alas, he käyttävät pyhää kirjoitusta. Kun naisia kivitetään kuoliaaksi, se lukee pyhässä kirjoituksessa. Kun ihmisiltä katkotaan käsiä, näin on käsketty koraanissa.

– En sano, että islamissa on kyse tästä. Tarkoitan sitä, että tämä on islamin näkökulma, jota perustellaan pyhällä kirjoituksella.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt