Yhdysvaltain johtama koalitio on taistellut ISIS:n viimeisiä tukikohtia vastaan. LEHTIKUVA / AFP Fadel Senna

ISIS:n teloitusvideoiden juontaja kiinni: Hän tuli Kanadasta

It-alalla työskennellyt Mohammed Khalifa jäi USA:n johtaman liittouman vangiksi tammikuussa.

Ääri-islamistinen terroristijärjestö ISIS julkaisi laajenemisensa aikana korkealaatuisesti tuotettuja propagandavideoita, joilla jihadistit houkuttelivat riveihinsä ulkomaisia vapaaehtoisia eri puolilta maailmaa.

Yksi tunnetuimmista videoista on vuonna 2014 julkaistu Sodan liekit (Flames of War), jonka kertoja puhui sujuvaa englantia pohjoisamerikkalaisella aksentilla. Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI pyysi tuolloin yleisövinkkejä mysteeriselostajan todellisesta henkilöllisyydestä.

Totuus selvisi vihdoin tämän vuoden tammikuussa, kun 35-vuotias Kanadan kansalainen Mohammed Khalifa jäi koalition joukkojen vangiksi Syyriassa. Torontossa yliopistoa käynyt, it-alalla työskennellyt Khalifa kuvaili itseään New York Timesin mukaan vain tavalliseksi ISIS:n ”mediaministeriön” työntekijäksi.

Mediaosaston vastuulla oli muun muassa jihadistien äärimmäisen raakojen teloitusvideoiden julkaiseminen.

Khalifa kertoo muuttaneensa lapsena Saudi-Arabiasta Kanadaan, jossa hän oppi maan kielen ja siirtyi myöhemmin opiskelemaan tietotekniikkaa. Hän vaikuttui katsottuaan ääri-islamistien videoita Youtuben kautta ja päätti matkustaa ”kalifaatin” valtaamalle alueelle Syyriassa.

Khalifan mukaan video- ja äänileikkeiden tarkoituksena oli korostaa ISIS:n globaalia vetovoimaa etsimällä videoille teloittajia ja muita esiintyjiä mahdollisimman monipuolisista taustoista.

– Ei, en kadu sitä. Myös kuulustelijani kysyivät tästä, ja vastaukseni oli silloinkin sama, Mohammed Khalifa toteaa New York Timesille Koillis-Syyriassa sijaitsevasta vankilasta käsin.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt