ISIS:n suosio vahvistaa Venäjän valtaa – tästä syystä

Venäläisjihadistien lähtö ISIS:n riveihin hyödyttää Venäjän hallitusta.

Window on Eurasia– blogin mukaan Pohjois-Kaukasiasta Syyriaan ja Irakiin lähtevät jihadistit pönkittävät tietämättään Venäjän hallituksen valtaa: mitä enemmän jihadisteja lähtee pois Venäjältä, sitä suuremmat mahdollisuudet Venäjällä on nitistää jäljelle jäävät radikaalit.

Yhteiskuntakriittisen venäläislehden Novaya Gazetan viime viikolla julkaistussa raportin mukaan Venäjä on hallinnut maasta lähtevien jihadistien virtaa alusta saakka.

Islamistien lähdön myötä paikalliset kahakat Pohjois-Kaukasian alueella ovat vähentyneet. Tästä on ainakin lyhyellä tähtäimellä hyötyä Venäjän hallitukselle, joka haluaisi laittaa Pohjois-Kaukasian alueella rettelöivät kuriin.

Moskovan valtiollisen kansainvälisten suhteiden instituutin tutkijan Akhmet Jarlykapovin mukaan jo ainakin kaksi- tai kolmetuhatta jihadistia on lähtenyt Pohjois-Kaukasiasta ISIS:n joukkoihin.

On kuitenkin epätodennäköistä, että jihadistien lähdöstä seuraava hyöty kestäisi pitkään, sillä Pohjois-Kaukasian asukkaat ovat jo nyt näreissään Venäjän voimankäytöstä alueella. On myös oletettavaa, että osa ISIS:n riveihin lähteneistä radikaaleista palaa ennen pitkää takaisin Pohjois-Kaukasiaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt