Raqqan kaupunki vaurioitui pahasti taisteluissa. LEHTIKUVA/AFP PHOTO

ISIS voi liittyä al-Qaidaan ja muuttaa Pohjois-Afrikkaan

Tutkijan mukaan Isisin jihadistiorganisaatio on edelleen pystyssä maanalaisine verkostoineen.

Syyriassa ja Irakissa ahtaalle ajetun Isiksen pitää päättää, miten se jatkaa tulevaisuudessa toimintaansa, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Wolfgang Mühlberger.

– Kysymys kuuluu, haluaako Isisin johto säilyttää organisaationsa itsenäisenä vai liittyä yhteen jonkin toisen jihadistiryhmän, kuten al-Qaidan, kanssa, Mühlberger sanoo Verkkouutisille.

Isis erosi al-Qaidasta vuonna 2014.

Isisin niin kutsuttu Islamilainen valtio byrokraattisine rakenteineen ja islamilaiseen šaria-lakiin pohjautuva kalifaatti ovat hävinneet lähes kokonaan. Se on menettänyt pääkaupunkinaan pitämänsä Raqqan Pohjois-Syyriassa, se pitää hallussaan enää muutamia pieniä pesäkkeitä Syyriassa ja Irakissa ja jihadistien johtajat ovat pakosalla.

Monet länsimaiden ja Lähi-idän terrorisminvastaista toimintaa johtavat virkamiehet uskovat jihadistiryhmän muodonmuutokseen. Verkkouutiset kertoi asiasta tässä.

– Isis on al-Qaidan ilmentymä. Kysymys on siitä, miten Isis muuttaa muotoaan. Se voi myös hävitä kokonaan tai liittyä al-Qaidaan. Meidän on seurattava, mihin suuntaan Isis kehittyy, Mühlberger toteaa.

Mühlberger korostaa Isisin olevan edelleen vaarallinen.

– Isisin salainen jihadistiorganisaatio on edelleen pystyssä maanalaisine verkostoineen. On vaikea sanoa, miten organisaatio kehittyy ja muuttuu ja minkä nimen se ottaa käyttöön.

– Näyttää siltä, että organisaatio jatkaa toimintaansa tulevaisuudessa tietyillä alueilla Syyriassa, koska Syyrian konflikti jatkuu vielä pitkään, Mühlberger sanoo.

Jihadistiryhmät ovat viime aikoina tehneet yhä enemmän itsemurhaiskuja Damaskoksessa ja muilla hallituksen joukkojen hallussaan pitämillä alueilla.

Isis on todistanut aikaisemmin kykynsä sietää suuria sotilaallisia hyökkäyksiä ja rekrytoida samaan aikaan jäseniä kaikkialla maailmassa.

Yhdysvallat lähetti lisää joukkoja Irakiin vuonna 2007 ja onnistui lyömään hetkellisesti Isisin, joka tunnettiin aikaisemmin Irakin al-Qaidana. Yhdysvallat veti taistelutehtävissä olleet joukkonsa pois Irakista vuonna 2011. Isisin onnistui kuitenkin koota rivinsä kolmessa vuodessa ja vallata laajoja alueita Syyriassa ja Irakissa.

– Nyt Isisin ei tarvitse varsinaisesti rakentaa verkostoaan uudelleen, koska organisaatio on edelleen olemassa.

– Vaikka Isis menettäisi lopullisesti kaikki alueensa, useat tuhannet taistelukokemusta omaavat jihadistit jäävät jäljelle, Mühlberger kertoo.

Libya vai Egypti?

Isisin johtajat viestittivät reilu vuosi sitten laatineensa varasuunnitelmia, joiden mukaan jihadistit palaavat juurilleen ja alkavat toimia ketteränä sissijoukkona sen jälkeen, kun heidän valtamaansa alueet Irakissa ja Syyriassa on menetetty.

Syyriassa tehdyt itsemurhaiskut osoittavat Mühlbergerin mukaan, että Isis saattaa turvautua paineen alaisena uusiin, rajoitetumpiin taktiikoihin osoittaakseen olevansa edelleen huomioon otettava toimija.

– Tämä riippuu kuitenkin siitä, onko heillä paikallisten asukkaiden tuki takanaan, Mühlberger

Niin kutsutun Islamilaisen valtion hajoaminen on vienyt Isisiltä uskottavuutta.

– Paikalliset saattavat vetää tukensa pois.

Isis voi myös siirtyä kokonaan toiselle alueelle, jotka tarjoavat järjestölle hedelmällisemmän toimintaympäristön.

– Libyassa on paljon Isis-jihadisteja. Se voisi olla mielekäs ympäristö. Myös Siinain niemimaalla Egyptissä on jihadisteja, jotka ovat vannoneet uskollisuutta Isisille, Mühlberger muistuttaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt