ISIS-terroristeiksi epäiltyjä kiinniotettuna Syyriassa 27. helmikuuta- LEHTIKUVA/AFP

ISIS vaatii kostamaan Uuden-Seelannin moskeijaiskun

Jihadistijärjestö rinnastaa terroriteon Syyrian sotaan.

ISIS-jihadistijärjestö on lähettänyt ensimmäisen virallisen viestin kannattajilleen liki puoleen vuoteen. Asiasta uutisoivan New York Timesin mukaan maanantaina julkaistussa kannanotossa kiistetään puheet järjestön tuhosta ja vaaditaan kostoa Uuden-Seelannin terroriteoista.

– Kahdessa moskeijassa tapahtuneiden verilöylyjen tulisi herättää ne, joita on hämätty ja herättää kalifaatin kannattajat kostamaan uskontonsa puolesta, ISIS:n salamyhkäinen tiedottaja Abu Hassan al-Muhajir toteaa 44-minuuttisessa ääniviestissä.

28-vuotias australialaismies avasi perjantaina tulen kahdessa moskeijassa Christchurchissa. Iskuissa menehtyi 50 ja haavoittui kymmeniä ihmisiä.

ISIS rinnastaa viestissään moskeijaiskut taisteluun viimeisessä ISIS:n hallussa olevassa kylässä Syyriassa.

– Syyrian Baghuzissa muslimeita poltetaan hengiltä ja pommitetaan kaikilla tunnetuilla ja tuntemattomilla joukkotuhoaseilla, al-Muhajir sanoo.

Siviilit ja jopa ISIS-taistelijoiden puolisot ja lapset on tiettävästi kuitenkin jo evakuoitu kaupungista ja jäljellä ovat enää viimeiset jihadistit, jotka ovat kieltäytyneet antautumasta.

ISIS:n viestissä kiistetään myös väitteet järjestön kaatumisesta sekä viitataan useisiin viime aikaisiin tapahtumiin kuten esimerkiksi Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin joulukuun Irakin vierailuun.

Ääniviestissä vastataan myös sitkeisiin huhuihin ISIS:n johtajan Abu Bakr al-Baghdadin kuolemasta. New York Timesin mukaan Al-Muhajir viittaa al-Baghdadiin ilmauksilla, joita käytetään vain elävistä henkilöistä. Tiedottaja Al-Muhajirista tiedetään vain vähän. Hänenkin ehdittiin jo epäillä kuolleen pitkän hiljaisuuden takia.

Viestin lopussa on myös ohje, jonka sanotaan olevan suoraan ”kalifiksi” julistautuneelta johtajalta.

– Olkaa varovaisia, olkaa varovaisia viestintälaitteiden kanssa – vaikka se hidastaisikin työtänne kahdesta päivästä seitsemään päivään.

ISIS:tä vastaan taistelevien joukkojen tiedetään käyttävän etenkin matkapuhelintietoja ihadistien jäljittämiseen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt