Terroristi halusi iskeä St Paulin katedraaliin. Mark Fosh/Wikimedia Commons/CC BY 2.0

ISIS-tukija aikoi räjäyttää itsensä katedraalissa Lontoossa

Poliisin peiteoperaatio paljasti terroristin.

Lontoolainen Safiyya Shaikh on tunnustanut suunnitelleensa itsemurhapommi-iskua Lontoon St Paulin katedraaliin. Asiasta uutisoivan BBC:n mukaan terroristin suunnitelma paljastui poliisin peiteoperaation ansiosta.

Shaikh pidätettiin viime vuoden lokakuussa. Kahden poliisin kerrotaan esiintyneen jihadistipariskuntana ja ystävystyneen ISIS-järjestöä tukeneen Shaikhin kanssa kahta kuukautta aiemmin. Terroristi vaihtoi poliisien kanssa synkkiä viestejä.

– Haluan tappaa monia. Haluaisin hoitaa kirkon. Vaikka joulu tai pääsiäinen olisi hyvä. Tappaa enemmän, eräässä viestissä todettiin.

Toisessa Shaikh sanoi lähettävänsä aina uhkauksia, mutta haluavansa tehdä niistä totta. Terroristi lähetti peitepoliiseille myös kuvan St Paulin katedraalista ja kirjoitti haluavansa ”ehdottomasti hoitaa tämän paikan”. Eräässä viestissään nainen kirjoitti tahtovansa ”pommittaa ja ampua kuolemaan asti” sekä ”tuhota katedraalin ja siellä olevat vääräuskoiset”. Shaikh suunnitteli myös iskua hotelliin.

Safiyya Shaikh kävi tiedustelemassa kohdettaan viikkoa myöhemmin. Hän lähetti jihadisteiksi uskomilleen poliiseille videoita katedraalista ja pyysi heitä rakentamaan hänelle pommeja iskua varten. Shaikh toimitti poliiseille myös kassit, joissa hän aikoi pommeja kuljettaa.

BBC:n mukaan iskusuunnitelma saatiin estettyä, koska Shaikhin radikalisoitumisesta saatiin vihiä ajoissa. Shakih, alkuperäiseltä nimeltään Michelle Ramsden, oli kääntynyt islamiin vuonna 2007 ja kiinnostunut myöhemmin ISIS:n ja muiden jihadistijärjestöjen propagandasta. Hän lakkasi käymästä moskeijassa vuonna 2016, koska pelkäsi, että joku saattaisi kertoa hänen radikalisoitumisestaan viranomaisille. Sitten Shaikhin havaittiin kytkeytyvän ISIS:n verkkopropagandan levittämiseen. Tässä vaiheessa verkossa toimiva peitepoliisi ystävystyi Shaikhin kanssa saadakseen lisää tietoa naisen suunnitelmista. Varsinainen peiteoperaatio aloitettiin, kun uhka paljastui todelliseksi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt