ISIS-järjestö on houkutellut riveihinsä aktiivisesti ulkomaisia taistelijoita. Kuva: VICE / Youtube

”ISIS suunnittelee shokkihyökkäystä” – Näin jihadistit vaihtavat strategiaansa

Vaikka ISIS:n perinteinen sotilasvoima on murskattu, voi terroristijärjestö edelleen uhata länsimaita.

– Vaikka ISIS heikkenee päivä päivältä, sen muodostama potentiaalinen uhka on edelleen hyvin korkea. Jos kansainvälinen yhteisö ei suhtaudu asiaan vakavasti, voi järjestö vielä kääntää tilanteen voitokseen, apulaisprofessori Justin Conrad kirjoittaa FPRI-tutkimuslaitoksen blogissaan.

Hän vertaa tilannetta pokeriin ja siihen, miten heikommilla korteilla on mahdollista voittaa vahvempi vastustaja.

– ISIS on menettänyt suurimman osan alueestaan ja sen perinteinen sotilaallinen voima on murskattu. Järjestö tulee todennäköisesti keskittämään energiansa selviytymiseen, jotta se voi nousta uudelleen myöhemmin

Conradin mukaan kaikilla terroristijärjestöillä on periaatteessa kädessään heikot kortit suhteessa vihollisiinsa.

– ISIS valmistautui hetkeen, jolloin se olisi tarpeeksi vahva taistelemaan Syyrian ja Irakin hallituksia ja näiden liittolaisia vastaan. Usko perustui järjestön apokalyptiseen maailmankuvaan.

Conrad huomauttaa, että myös ISIS:n propagandajulkaisu Dabiq nimettiin maailmanlopun uskotun alkamispaikan mukaan. Kalifaatin romahduksen myötä jihadistien on pakko muuttaa strategiaansa.

– Sen paras selviytymiskeino on siirtyä valtiollisesta kokeilusta hajanaiseksi kapinaliikkeeksi, jonka taktiikkana on pääasiassa terrori-iskujen toteuttaminen.

Conradin mukaan ISIS:n ainoa mahdollisuus on toteuttaa tarpeeksi shokeeraava terrori-isku, jonka kautta järjestö voi osoittaa elinvoimaisuutensa sekä vihollisille että tukijoille.

”Yksinäisten susien” iskut yleistyvät

ISIS on jo kiihdyttänyt ulkomaille suunnattua viestintää, jonka tarkoituksena on inspiroida radikalisoituneita henkilöitä toteuttamaan itsenäisiä terrori-iskuja.

Järjestöllä on edelleen tehokkaasti toimiva mediasiipi, joka viestii erityisesti länsimaiden suuntaan. Conrad toteaa, että tämänkaltaiset iskut todennäköisesti lisääntyvät lähitulevaisuudessa.

Heikkenemisestään huolimatta ISIS keskittyy entistä tiiviimmin suuren, katastrofaalista tuhoa aiheuttavan terrori-iskun suunnitteluun. WTC-iskujen kaltainen hyökkäys nostaisi järjestön profiilia ja kannatusta.

– Tiedämme jo, että jihadistit yrittivät soluttautua ydinvoimalaan Brysselissä, Conrad huomauttaa.

Terrorijärjestöä on mahdotonta tuhota kokonaan vain sotilaallisin keinoin. Myös diplomaattiset, juridiset ja viestinnälliset toimet ovat elintärkeitä ISIS:n tukipohjan ja rekrytoinnin rapauttamisessa.

– Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten tulisi sitoutua myös pitkällä tähtäimellä siihen, että ISIS:lle ei jaeta koskaan nykyistä parempia kortteja, Conrad sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt