Lenora Lemke uskoo, että hänen lapsillaan on edessään hyvä tulevaisuus Saksassa. LEHTIKUVA/AFP

Länsimaat haluttomia ottamaan ISIS-perheitä vastaan

Terroristijärjestön riveistä palaavat askarruttavat lähtömaitaan.

Terroristijärjestö Isis on lähes nujerrettu Lähi-idän maissa, mutta Isisin vallan jäljet ulottuvat vielä pitkälle tulevaisuuteen. CNN:n mukaan länsimailla on ongelmia palaavien taistelijoiden ja heidän perheittensä kanssa. Esimerkiksi Saksa on ollut haluton kiirehtimään Isisin riveihin lähteneiden palautuksia.

Saksasta Syyriaan lähtenyt Lenora Lemke on yksi sadoista Isisin jäsenistä, jotka ovat Yhdysvaltain tukemien Syyrian SDF-joukkojen hallussa. Heistä satojen uskotaan olevan alun perin lähtöisin Euroopan maista.

Yhdysvallat vetää joukkoja alueelta, ja on epäselvää, onko SDF:llä mahdollisuuksia pitää jihadisteja hallussaan.

Pentagonin tuoreen raportin mukaan Yhdysvaltain hallinto rohkaisee muita maita nopeuttamaan ulkomaalaisten Isis-taistelijoiden palauttamista kotimaahansa syytteeseenpanoa varten. Prosessi on ollut vaikea poliittisten huolien takia. Lisäksi maat kokevat vaikeuksia kerätä todisteita, jotta taistelijat voitaisiin asettaa syytteeseen.

Kiinnisaatuja Isisin jäseniä on laitettu oikeuden eteen Irakissa, mutta EU ei luota Syyrian oikeusjärjestelmään.

Lenora Lemke odottaa pääsyä Saksaan ja uskoo, että hänen lapsillaan on siellä hyvä tulevaisuus. Lemke katuu liittymistä Isisin riveihin. Hänen perheensä oli pakko kerjätä Syyriassa ruokaa ja vettä.

− Ensimmäisellä kerralla voit sano, että teen tämän Allahin vuoksi, teen tämän jumalani vuoksi. Mutta kun lapsesi itkee ja kieriskelee maassa, kysyt itseltäsi: Oletko hullu? Mitä tällä on tekemistä islamin kanssa? Lemke sanoo.

Myös hänen miehensä on SDF:n hallussa. Lemken mukaan mies ei ole toiminut Isisin taistelijana vaan IT-tukena.

Lemkeä ja hänen miestään odottanee syytteet Saksassa terroristiseen ryhmään liittymisestä. Rikoksesta voi saada vankeutta kuudesta kuukaudesta 10 vuoteen.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt