ISIS-komentaja Bassam turvapaikanhakijana Saksassa – turvallisuuspalvelu ei tiennyt

Epäilty ISIS-komentaja on saksalaisen pikkukylän pakolaiskeskuksessa.

Saksan Spiegel TV on jäljittänyt entiseksi ISIS-päälliköksi uskomansa henkilön saksalaisen Sankt Johannin pikkukylän pakolaismajoitukseen. Kylässä on kaksi kiinteistöä, joihin on majoitettu useita syyrialaisia pakolaisia.

Asiasta uutisoivan Breitbartin mukaan Spiegel pääsi ISIS-komentajan jäljille Syyriasta saatujen vihjeiden perusteella.

Mies on 32-vuotias ja hänet tunnetaan Bassamina. Syyrialaislähteiden mukaan hän on todellisuudessa pahamaineinen ISIS-komentaja ja vastuussa kymmenien ihmisten tappamisesta.

Bassamin kerrotaan taistelleen ISIS:n riveissä Syyrian Deir ez-Zorin alueella. Sitä ennen hän on taistellut Al Kasra -liikkeen ja al-Nusra -rintaman joukoissa Syyriassa.

Bassamin veli on ilmeisesti toiminut ISIS:n sharia-tuomarina ja järjestänyt hänet tulevien itsemurhapommittajien joukosta terroristijärjestön upseeristoon. Syyrian hallitusta vastaan taistelevan Vapaan Syyrian armeijan (FSA) joukot pidättivät Bassamin viime vuonna tarkastuspisteellä Aleppon lähellä.

FSA:n tiedustelutietojen mukaan Bassam aikoi matkustaa Turkkiin mukanaan kymmeniä tuhansia dollareita. Hänet vapautettiin tuntemattomasta syystä 20 päivän vankeuden jälkeen. Hän sai myös pitää mukanaan muistikortin, joka sisälsi runsaasti ISIS:n propagandamateriaalia. Rahaa hänellä ei enää ollut.

Breitbartin mukaan Saksan turvallisuuspalvelulla ei ollut mitään tietoa Bassamista ennen Spiegel TV:n selvityksiä.

Bassam on itse kiistänyt väitteet ISIS-kytköksistään. Hän kertoo, ettei ole enää ollut missään yhteydessä veljeensä ja sanoo, ettei tiedä, miksi joutui FSA:n pidättämäksi Syyriassa.

”Haluan vain oppia Saksaa ja työskennellä kokkina”, Bassam totesi Spiegel TV:lle.

Viikonloppuna 800 asukkaan Sankt Johann oli suuren poliisioperaation näyttämönä, kun Saksan viranomaiset iskivät pakolaismajoituksiin ja pidättivät kaksi mieshenkilöä epäiltynä kytköksistä ISIS-järjestöön. Toinen miehistä oli Spiegelin aiemmin jututtama Bassam. Viranomaisten mukaan miesten ei uskota kuitenkaan ”suunnitelleen konkreettista terrori-iskua”.

Verkkouutiset kertoi tässä Saksan tiedustelun saaneen viimeaikoina runsaasti vihjeitä maahan turvapaikanhakijoiden mukana tulleista ISIS-jihadisteista. Saksan viranomaiset pidättivät hiljattain kaksi algerialaistaustaista miestä epäiltynä terrori-iskun suunnittelemisesta Berliinissä. Miehet on liitetty ISIS-järjestöön. He asuivat vastaanottokeskuksissa Berliinissä ja Attendornissa.

Kommentit