ISIS-johdon salaisen kokouksen päätökset julki – ”tuomme kaaoksen Eurooppaan”

Sisäpiirilähteiden mukaan ISIS:n johto on päättänyt kohdistaa järjestön voimat iskuihin Euroopassa.

ISIS-jihadistijärjestön ylin johto kokoontui kaikkialta sen alueilta pieneen Tabqahin kaupunkiin Syyriassa viime vuonna hieman ennen Pariisin marraskuun terrori-iskuja.

ISIS-jihadistijärjestön lähteet paljastavat brittilehti Guardianille, mistä henkensä kaupalla paikalle saapuneet jihadistijohtajat keskustelivat.

Kokouksessa päätettiin merkittävästä muutoksesta järjestön strategiaan. Tästä eteenpäin järjestö keskittyisi ”tuomaan kaaoksen Eurooppaan”. Kokouksessa kerrottiin muun muassa, että järjestöllä on jopa 200 terroristia sijoitettuna eri puolille Eurooppaa ja valmiina vastaanottamaan käskyjä.

Guardianille puhuneet kaksi lähdettä kuvaavat kokouksen tunnelmaa voitonriemuiseksi. ISIS:n korkea-arvoiset johtajat olivat puhuneet kääntävänsä katseensa Euroopan valtioiden pääkaupunkeihin. ISIS-päälliköiden kerrotaan lähettäneen jo ulkomaalaistaistelijoita takaisin kotimaihinsa.

ISIS-johtajien uudet linjaukset ovat merkittävä muutos järjestön aiempaan strategiaan, joka on keskittynyt mahdollisimman suuren maa-alueen hallintaan Irakissa ja Syyriassa.

Muutoksen taustalla ovat mitä todennäköisimmin takaiskut ja aluemenetykset, joita terroristijärjestö on viime aikoina kärsinyt ydinalueillaan.

ISIS on menettänyt ainakin noin 30 prosenttia niistä alueista, joita se hallitsi vielä vuoden 2014 kesällä.

ISIS-lähteiden mukaan Eurooppaan lähetettyjen taistelijoiden on tarkoitus muodostaa niin sanottuja nukkuvia terroristisoluja, jotka odottava aktivoitumiskäskyä ylemmiltään.

”He sanoivat, että Britanniaan oli vaikeinta päästä. Belgia oli helppo. Espanjakin mainittiin, mutta ei niin usein kuin muita (maita)”, eräs ISIS-jäsen kuvailee kokouksessa tehtyjä suunnitelmia.

Lähteiden mukaan ISIS-johtajilla on hyvä käsitys Euroopan maiden sisäpoliittisesta ilmapiiristä.

”Kokouksessa he puhuivat siitä, mitkä yhteiskunnat sortuisivat ensin, ja mihin se johtaisi. He uskoivat, että isot hyökkäykset painostaisivat Euroopan unionia ja jopa Natoa”, lähde kertoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt