Isis ei hyökkää Israeliin – tästä syystä

Israel on tottunut toimimaan jatkuvan terrorismiuhan alla. Siksi sen lähestymistapa uhkiin on toisenlainen kuin länsimailla.

Terroristijärjestö Isis toimii aivan Israelin rajoilla ja on vannonut tuhoavansa Israelin valtion. Silti Isis ei ole suorittanut Israelissa yhtäkään terrori-iskua tai yrittänyt tunkeutua Israeliin.

Harvardin yliopiston politiikan tutkimuksen professorin Graham Allisonin mukaan syy on vuosien saatossa kehittyneessä puolustusstrategiassa, jonka Israel on havainnut toimivimmaksi jatkuvan terrorismin uhan alla elävässä maassa.

Lähestymistapa Isisiin on täysin toisenlainen kuin Yhdysvalloilla, joka on ottanut tavoitteekseen Isisin kukistamisen sotilaallista voimaa käyttämällä.

– Israel on omaksunut sivun Yhdysvaltain kylmän sodan pelikirjasta, jonka turvin se kukisti vallankumouksellisen neuvostojohtoisen kommunismin. Israel estää Isisin hyökkäykset kärsivällisen ja valppaan pelotteen avulla, Allison kirjoittaa National Interestissä julkaistussa artikkelissa.

Israelin taktiikkana on taivuttaa Isis olemaan hyökkäämättä. Tätä varten Israel ylläpitää uskottavaa pelotetta. Jos Isis iskisi Israelia vastaan, siitä seuraisi välitön kosto.

Punainen viiva

Allisonin mukaan pelote edellyttää kolmea asiaa: selkeyttä, kykyä ja uskottavuutta.

Selkeys tarkoittaa, että määritellään selvästi punainen viiva, jota ei sovi ylittää. Kyky tarkoittaa kykyä aiheuttaa kostoiskussa tuhoa, joka on selvästi hyökkäyksen hyötyjä suurempi. Uskottavuus tarkoittaa tahtoa toimia strategian mukaisesti.

Strategia epäonnistuu, jos jokin kolmesta palasesta ontuu. Jos punaisen viivan ylittämisestä seuraa pelkästään kovia sanoja, mutta ei rangaistusta, uskottavuus on mennyt.

Jotta pelote toimisi pidemmän päälle, se sisältää myös lupauksen, että kostoiskua ei panna toimeen ilman, että vastapuoli ylittää punaisen viivan.

Israel soveltaa samaa pelotestrategiaa kaikkiin vihollisiinsa, joihin lukeutuvat valtiot Iran, Libanon ja Syyria, valtionkaltaiset organisaatiot Hizbollah ja Hamas sekä terroristijärjestöt Isis, Islamilainen Jihad ja Al Qaidaan kytkeytyvät ryhmät.

Yhdysvaltojen mielestä Isis on koko sivistyneen maailman olemassaoloa koskeva uhka. Israelin puolustusvoimien mielestä kyseessä on vain terroristijärjestö muiden joukossa.

Idea Kummisetä-elokuvasta

Israelin puolustusstrategia oli pitkään valtionsalaisuus. Vuosi sitten elokuussa Israelin puolustusvoimien IDF:n puolustusstrategian salaamaton versio julkaistiin ensi kertaa hepreaksi. Harvardin Kennedy Schoolin Belfer Center for Science and International Affairs julkaisi vastikään englanninkielisen version strategiasta.

Strategia luokittelee Yhdysvaltain ja Euroopan unionin terroristijärjestöiksi määrittelemät Hizbollahin ja Hamasin valtionkaltaisiksi organisaatioiksi, jotka pitävät hallussaan maa-alueita ja hallitsevat ihmisjoukkoja. Näihin toimii puolustusstrategian mukaan yleisen ja erityisen pelotteen yhdistelmä.

Yleinen pelote syntyy sotilaallisen ylivoiman ylläpitämisestä sekä kummisetä-asenteesta. Kummisetä-asenne tarkoittaa, että kaikki otetaan henkilökohtaisesti.

”Onnettomuuksia ei tapahdu ihmisille, jotka ottavat jokaisen onnettomuuden henkilökohtaisena loukkauksena”, sanotaan Kummisetä-elokuvassa.

Erityinen pelote on räätälöity jokaiselle viholliselle erikseen. Kyse on sen osoittamisesta, miten turhaa taistelun jatkaminen on. Se edellyttää toisinaan muistutuksia siitä, miten aiemmissa yhteenotoissa on käynyt.

Punaiset viivat osoitetaan selvästi paitsi hepreaksi myös arabiaksi. Uskottavuutta vahvistetaan ryhtymällä rajoitettuihin hyökkäystoimiin sen osoittamiseksi, jos pelin sääntöjä on rikottu.

Ongelmaksi ovat muodostuneet yksinäiset sudet, joihin pelotteen soveltaminen on vaikeampaa. Yksinäisten susien iskujen kohdalla pelotteeksi on kehitetty iskun tehneiden sukulaisten ja muun yhteisön kotien tuhoaminen.

Israel on hyvin tietoinen, että joskus strategia epäonnistuu ja Israelin kansalaisia kuolee. Israel pitää pelotestrategiaa siitä huolimatta parempana vaihtoehtona uhkien torjumiseen kuin muita vaihtoehtoja.

Obama epäonnistui

Professori kertoo, että jos hän vetäisi ensi lukuvuonna yliopistossa strategian peruskurssia, hän pyytäisi oppilaitaan arvioimaan, miksi Yhdysvaltain yritys pelotteelle epäonnistuu.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoi joulukuussa Pariisin terroristi-iskujen jälkeen, että Isisin johtajille lähetetään selvä viesti: ”Jos iskette amerikkalaisia vastaan, teillä ei ole turvallista paikkaa maailmassa”.

Jos professorin oppilaat eivät osaisi vastata, miksi Obaman pelote ei toimi, oppilaat eivät pääsisi kurssista läpi.

Allison kertoo artikkelissaan, mikä Yhdysvaltain pelotteessa on vikana. Ensinnäkin Yhdysvalloilla on jo käynnissä ilmaiskujen kampanja Isisiä vastaan. Ei ole mahdollista uhata kostolla, jos kosto on jo käynnissä. Lisäksi Obama on vakuuttanut, että Yhdysvallat tekee jo kaikkensa tuhotakseen Isisin. Siksi pelote on tyhjä.

Professori Allison suosittaa Yhdysvaltain tulevaa presidenttiä ja hänen hallintoaan perehtymään tarkkaan Israelin puolustusstrategiaan.

– Ei ole liian myöhäistä aloittaa keskustelua siitä, miten Israelin turvallisuusyhteisön oppimat kokemukset voivat rikastuttaa Yhdysvaltojen toimenpiteiden kirjoa terrorismia vastaan sodassa, josta on tulossa hyvin pitkä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt