X
SULJE MAINOS
ISIS-leirin suomalaista "Sannaa" haastateltiin CNN:llä maaliskuussa 2019. Sunnuntaina hänen kerrotaan palanneen lapsineen Suomeen. LEHTIKUVA / HANDOUT / CNN.COM

ISIS-aikuisten hakeminen Suomeen: Näin muistioissa linjattiin

Ulkoministeriöllä ja valtioneuvostolla oli useita kirjallisia versioita lapsista ja aikuisista.

Ulkoministeriö tiedotti sunnuntaiaamuna, että maahan oli lentokoneella tuotu kuusi suomalaista lasta ja kaksi lasten aikuista äitiä al-Holin ISIS-leiriltä Syyriasta. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun aikuisia haettiin Suomeen.

Valtioneuvoston vuosi sitten 16.12.2019 tekemä periaatepäätös lasten kotiuttamisista avautuu tästä. Kyse oli nimenomaan jo otsikossa mainitusta ”suomalaislasten kotiuttamisista”. Periaatepäätöstä edelsi harmaa vaihe, jolloin virallista linjapäätöstä ei ollut, joka oli tausta syytöksille ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) omavaltaisuudesta.

Hallituksen periaatepäätöksen kohdan 6 mukaan ”Hallituksen lähtökohta on auttaa lapsia. Velvoitetta vapaaehtoisesti alueelle menneiden aikuisten avustamiseen ei ole”. Toisaalta puhutaan lasten edustaja ja kohdassa 5 todetaan aikuisia sinänsä mainitsematta, että ”osana tapauskohtaista yksilöllistä harkintaa toimivaltainen viranomainen pyrkii kaikin käytössä olevin tiedoin ja toimin varmistamaan, ettei kotiutettavista henkilöistä koidu turvallisuusuhkaa Suomessa asuville henkilöille”.

Alivaltiosihteeri Pekka Puustinen ja erityisedustaja Jussi Tanner korostivat sunnuntain tiedotustilaisuudessa, että Suomi toimi nyt tämän periaatepäätöksen mukaisesti.

Aiemmat muistiot
olivat erilaisia

Tiellä periaatepäätökseen ulkoministeriössä tehtiin muistioita, joita ei nähty julkisuudessa. Ulkoministeri Pekka Haaviston toiminnasta tehdyn muistutuksen esitutkintamateriaalissa niitä tuli äsken julkisiksi. Verkkouutiset kertoi kahdesta muistiosta tässä jutussaan.

Ulkoministeriön ensimmäinen muistio 23.10.2019 tehtiin Haaviston avustajan toimeksi annosta ja se jäi hallinnon sisäiseksi – siinä puhuttiin suoraan. Muistiossa todettiin myös al-Holin aikuisista, seuraavasti:

Mikäli perheenjäsenten erottaminen toisistaan apua annettaessa ei ole turvallisuustekijät tai käytännöt (sic) syyt huomioon ottaen mahdollista siten, että apu kohdistuu vain lapsiin, toimitaan oikeuskanslerin linjauksen mukaan niin, että lasten etu ei jää toteutumatta. Käytännössä tämä voi tarkoittaa, että lasten äidit ja huoltajat (tai osa heistä) seuraavat lasten mukana.

Vaikka tämä muistio teetettiin valtioneuvoston iltakoulun alla, ei sitä jostain syystä käytetty valtioneuvoston iltakoulussa 31.10.2019. Siellä Pekka Haavisto luki ääneen toisen, varsin erilaisen muistion maan johdolle. Tämän muistion syntyprosessi ja tekijät eivät selviä esitutkintamateriaalista. Muistiossa aikuisten hakemista peiteltiin niin, että asiasta todettiin vain kohdassa 13:

Lapsen etu on kaikissa tapauksissa ratkaiseva siten, että virkamiehen arvioitavaksi jää, tarkoittaako lapsen edun toteutuminen myös lapsen huoltajan evakuoimisen avustamista.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt