Valviran mukaan Esperi Caren useissa vanhustenhuollon yksiköissä on todettu vuosina 2016-2019 asiakasturvallisuutta vakavasti vaarantavia puutteita. LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINEN

”Isääni ei ulkoilutettu hoivakodissa kolmeen kuukauteen”

Kansanedustaja kertoo isänsä karvaista kokemuksista Esperi Caren hoidossa.

Kokoomuksen kansanedustaja Eero Lehti huomauttaa, että Suomessa kunta tai kuntayhtymä tilaa yksityiseltä sektorilta hoivapalvelut – ei valtio. Kunta voi itse määritellä, kuinka monta hoitajaa hoivattavaa kohden on. Kunta myös järjestää valvonnan.

Kansanedustaja korostaa asian merkitystä omien kokemustensa takia. Kymmenen vuoden ajalla hänen äitinsä on ollut kunnallisessa hoivakodissa ja isänsä Esperi Caren hoivakodissa.

Eero Lehden mukaan aikanaan Esperin hoivakodin lääkäri teki asiallisen arvion hänen isänsä tarpeista. Lehti kävi katsomassa isäänsä viikottain ja tutustui samalla hoitohenkilöstöön. Kun hoivakodin johtaja vaihtui, toimintakin oli muuttunut.

– Isäni ei ollut valittajatyyppi, mutta kun hän ei ollut saanut käydä saunassa kolmeen kuukauteen eikä häntä oltu ulkoilutettu kolmeen kuukauteen, otin Esperin johtoon yhteyttä, Eero Lehti kertoo.

Lehden mukaan hän oli huomauttanut, ettei palvelu vastaa sitä, mistä hänen isänsä maksaa.

– Isäni hoidon kohdalla masentavin tilanne oli, kun hänen huoneeseensa ei enää saatu valoja syttymään. Valottomuus oli jatkunut vuorokausia. Ulkomaalaistaustainen hoitaja ei ollut huolehtinut lamppujen vaihdosta eikä kertonut asiaa eteenpäin, kansanedustaja sanoo.

Vakavasti
puutteellista

Valitus huoneen pimeydestä johti Esperin laatupäällikön ja Eero Lehden tapaamiseen.

– Näkemyksemme laadusta ei ollut yhteneväinen, Eero Lehti kuvailee.

– Laskut kuitenkin maksettiin täysimääräisinä, vaikka palvelu oli vakavasti puutteellista. Siis isäni maksoi viranhaltijan laiminlyöntien johdosta hoidosta, jota hän ei saanut.

Hänen kotikaupungissaan hoitokoteja ryhdyttiin lopulta valvomaan paremmin.

– Isäni kannalta ja kaikkien muidenkin hoivattavien kannalta on aivan olennaista, että tarpeellisin välein kunkin hoidettavan kohdalla tehdään tarkastelu hoidon tarpeesta. Toimenpiteet pitää kirjata hoidettavan huoneessa olevaan päiväkirjaan.

– Omaisten tulee nähdä, milloin mitäkin on tehty ja onko jotain jätetty tekemättä. Todennäköisesti hoivattava voi edellyttää kunnalta palautusta toimenpiteistä, jotka ovat jääneet tekemättä.

LUE MYÖS:
Kansanedustaja näki itse: Näin hoivayhtiö voi laiminlyödä

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt