X
SULJE MAINOS
Nenän kautta virtaava ilma pohdistuu, kosteutuu ja lämpenee.

IS: Yhdeksän kymmenestä hengittää väärin

Omaa terveyttään voi edistää hengittämällä suun sijasta nenän kautta.

Uutuuskirjan mukaan jopa 90 prosenttia ihmisistä hengittää tietämättään väärin eli liiallisesti suun kautta, Ilta-Sanomat kertoo.

Hengitystapa voi vaikuttaa astma- ja allergiaoireisiin, ruoansulatusvaivoihin ja jopa masennukseen. Havainnot pohjautuvat toimittaja James Nestorin teokseen Hengitys – Uutta tietoa kadonneesta taidosta.

Nestor kokeili asiaa hengittämällä kymmenen päivää tulpat nenässään. Hän kärsi seurauksena uniapneasta, lisääntyneestä kuorsauksesta, päänsärystä ja korkeammasta verenpaineesta. Myös pulssi kiihtyi ja veren happitasot laskivat.

Yhdysvalloissa bestselleriksi noussut teos pohjautuu asiantuntijoiden haastatteluihin ja esimerkiksi lääketieteen ja psykologian käsitykseen hengityksestä.

James Nestor ihmettelee nenähengityksen saamaa vähäistä huomiota, sillä asiasta kirjoitettiin jo tuhansia vuosia sitten taolaisissa kirjoituksissa. Nenän kautta virtaava ilma pohdistuu, kosteutuu ja lämpenee.

Nykyisin noin 40 prosenttia ihmisistä kertoo kärsivänsä kroonisesta nenän tukkoisuudesta. Taustalla voi olla luuston haurastuminen ja hengitysteiden ahtautuminen teollistumisen myötä, sillä ravintoa ei ole tarvinnut pureskella yhtä paljon kuin aiemmin.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt