Budjetista neuvotellaan Säätytalolla. LEHTIKUVA / HANDOUT / LAURI HEIKKINEN

IS: Vihreät ja keskusta kiistassa budjettiriihessä

Vihreiden kerrotaan vaatineen sovittua tiukempia ilmastotoimia.

Vihreiden ja keskustan kerrotaan ajautuneen ”tukkanuottasille” budjettiriihessä. Asiasta kertovan Ilta-Sanomien mukaan kyse on ilmastotoimista ja erityisesti energiaverotuksesta.

IS:n keskustalähteet kertovat vihreiden jääneen alakynteen vaadittuaan hallitusohjelmassa sovittua tiukempia ilmastotoimia.

Ohjelmassa sovittiin 100 miljoonan euron veronkiristyksistä lämmityspolttoaineisiin. Nyt väännettään kiristyksen toteuttamisesta. Jutun mukaan vihreät haluaisi kuitenkin tätäkin tiukempia toimia, vaikka muut ovat jo kirjauksen hyväksyneet.

Vihreistä kuitenkin kiistetään, että puolue olisi jäänyt asiassa yksin.

Helsingin Sanomat kertoi aiemmin tiistaina, että kiistakapulaksi kehkeytyneestä energiaverouudistuksesta ja erityisesti turpeesta on löytymässä kompromissi, jota tituleerataan ”lattiahintamekanismiksi”. HS:n saamien tietojen mukaan turpeen verotus nousisi aluksi nykyisestä kolmesta eurosta megawattitunnilta kuuteen euroon megawattitunnilta.

Keskustan kansanedustaja Hannu Hoskonen ehti jo herättää huomiota kutsumalla tätä korotusta puolueensa lopuksi.

HS:n mukaan myös paikallisesta sopimisesta on ollut kiistaa.

Pakettia toimista, joilla saataisiin hallitusohjelmassa sovitut yli 30 000 uutta työllistä on kuvattu lähes valmiiksi. Sen sisällöstä ei kuitenkaan ole tihkunut tarkkaa tietoa. Etenkin hallituksen vasemmistopuolueet ovat suhtautuneet aiemmin kielteisesti niin sanottuihin ”koviin keinoihin” työllisyyden parantamiseksi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt