X
SULJE MAINOS
Huijauksen tunnistaa yleensä epäuskottavista lupauksista LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

IS: Verkkohuijareiden uusi kikka – ”Se on vain 10 euroa”

Uusin temppu on pyytää uhria vahvistamaan huomattavasti sovittua suurempi maksu.

Suomalaisten pankkitilit ovat edelleen verkkohuijareiden tähtäimessä. Tuorein kikka on pyytää uhrilta pientä summaa rahaa, mutta veloittaa kortilta huomattavasti sovittua enemmän, kertoo Ilta-Sanomat.

Jouko, 49, oli asentamassa päivityksiä äitinsä tietokoneeseen, kun hän sai puhelun henkilöltä, joka esitteli itsensä teknisen tuen henkilöksi. Hyvän ajoituksen ja tietoteknisten taitojensa ansiosta huijari sai Joukon asentamaan tietokoneelle etäkäytön mahdollistavan sovelluksen.

Vastineeksi avusta huijari pyysi Joukolta 10 euroa, jota varten Joukon tuli syöttää maksukorttinsa tiedot pop-up ikkunaan.

Huijareiden uusi temppu paljastui, kun rahan siirtämistä varten Joukon täytyi vahvistaa maksu pankkinsa sovelluksessa. Jouko alkoi epäillä huijausta, kun sovelluksen mukaan siirrettävä rahamäärä oli 10 euron sijaan 1000 euroa.

Huijari vakuutti Joukolle, että häneltä veloitettaisiin vain sovittu 10 euroa. Silloin Jouko sanoi epäilevänsä soittajaa, jolloin huijari lopetti puhelun.

Vaikka Jouko ei menettänyt rahaa huijarille, kuluja koitui luottokortin kuoletuksesta ja uuden tietokoneen ostamisesta.

– Että näinkin voi käydä, vaikka olen näistä paljon lukenut ja omasta mielestäni olen varovainen, kertoo Jouko Ilta-Sanomien haastattelussa.

Näin tunnistat nettihuijauksen

Kyberturvallisuuskeskuksen oppaan mukaan verkon huijareihin voi törmätä lähes missä vain. Tässä ohje nettihuijareiden tunnistamiseen.

1. Saat liian hyvältä kuulostavia tarjouksia

Huijareiden yleinen toimintaperiaate on luvata esimerkiksi uskomattomia palkintoja tai helppo keino hankkia rahaa. Hälytyskellojen pitäisi soida, kun tarjous vaikuttaa epäuskottavalta.

2. Joudut uhkailun tai kiristyksen kohteeksi

Usein huijari väittää, että hänellä on hallussaan arkaluontoista materiaalia, jonka julkaisun voi estää noudattamalla huijarin ohjeita välittömästi.

3. Sinut houkutellaan huijaussivustolle

Tarkasta aina verkkosivuston osoite osoitepalkista. Huijarit hankkivat osoitteita, joissa on vain muutaman merkin ero todelliseen sivustoon verrattuna. Tarkasta myös sivun oikeinkirjoitus ja yleinen uskottavuus. Esimerkiksi epäuskottavat alennukset ovat usein merkki huijauksesta.

4. Sinulta vaaditaan toimia kiireen tai poikkeustilanteen verukkeella

Pankki ei koskaan pyydä tunnistautumistietojasi puhelimitse tai sähköpostitse. Älä syötä tietojasi epäilyttävän linkin kautta aukeavalle verkkosivulle. Älä myöskään anna tekniseksi tueksi esittäytyneelle henkilölle etäkäyttöyhteyttä tietokoneellesi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt