X
SULJE MAINOS
Koronapotilaan tehohoitopaikka Helsingissä. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

IS: Suurin muutos tapahtunut tehohoitoon joutuneiden iässä

Tällä hetkellä koronapotilaat ovat keskimäärin hivenen iäkkäämpiä.

Suurin muutos koronan vuoksi tehohoitoon joutuneiden potilaiden kohdalla on tapahtunut ikäjakaumassa, kertoo Koronapotilaiden tehohoidon tilannekuvaa kansallisesti koordinoivan Kuopion yliopistollisen sairaalan (Kys) tehohoidon palvelulinjan johtaja Stepani Bendel.

Suomessa on koronaepidemian aikana tehohoitoa tarvinnut yhteensä 767 koronaviruspotilasta (tilanne 27.4.). Potilaista 358 (47 prosenttia) on tullut tehohoitoon tämän vuoden puolella.

Tällä hetkellä potilaat ovat keskimäärin hivenen iäkkäämpiä. Yli 60-vuotiaiden osuus koronatehohoitopotilaista oli 43 prosenttia ensimmäisen aallon aikana keväällä ja kesällä 2020. Syksystä eteenpäin se on ollut 54 prosenttia.

– Suurin ikäryhmä on siirtynyt 50–59-vuotiaista pykälän verran vanhempaan 60–69-vuotiaiden ikäluokkaan, Bendel sanoo Ilta-Sanomille.

Myös 70–79-vuotiaiden osuus on kasvanut ensimmäisen aallon 16 prosentista yli 20 prosentin.

Kysin ylilääkäri, anestesiologian ja tehohoidon professori Matti Reinikainen arvioi tämän johtuvan siitä, että vanhin väestönosa otti ensimmäisen epidemia-aallon aikana sosiaalisten kontaktien välttämisen erittäin tosissaan ja piti suosituksia suoranaisina määräyksinä.

Bendelin mukaan yleisellä tasolla tehohoidossa on ensimmäisen aallon jälkeen selvitty aavistuksen ”kevyemmällä hoidolla”.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt