Autoja romutettavana. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

IS: Suomessa kateissa satojatuhansia autoja

Haamuautojen määrä on kasvussa.

Suomessa oli viime vuoden lopussa 908 031 yhtäjaksoisesti yli kaksi vuotta liikennekäytöstä poistettuna ollutta ajoneuvoa, joista yli puoli miljoonaa oli henkilö- ja pakettiautoja.

Ilta-Sanomien mukaan liikennekäytöstä poistettujen, mutta yhä ajoneuvorekisteriin kuuluvien autojen määrä on kasvussa.

– Osa väliaikaisista liikennekäytöstä poistoista uhkaa jäädä pysyviksi, sillä yli kaksi vuotta yhtäjaksoisesti poistettuna olleiden ajoneuvojen määrä kasvoi vuoden 2017 lopusta noin 125 000:lla. Ainakin osan pitkään poistettuna olleista ajoneuvoista voidaan epäillä olevan haamuajoneuvoja eli ne on voitu romuttaa epävirallisella toimijalla tai viedä pysyvästi maasta ilman oikeaa ilmoitusta. Olemme tästä kehityksestä hyvin huolissamme, kertoo Traficomin kehityspäällikkö Markku Erkheikki.

Kehityspäällikkö muistuttaa, että ajonevon viimeisellä haltijalla on velvollisuus toimittaa romutettavaksi tarkoitettu ajoneuvo kierrätykseen.

– Väliaikaiseksi tarkoitettua liikennekäytöstä poistoa tulee käyttää vain tilanteissa, joissa ajoneuvo on tarkoitus ottaa myöhemmin takaisin käyttöön, Erkheikki sanoo IS:lle.

– Sen sijaan omistajan tai haltijan ei tulisi tehdä tällaista rekisteri-ilmoitusta pysyvästi käytöstä poistuvalle ajoneuvolle, vaan ne ajoneuvot tulisi toimittaa viralliseen kierrätysjärjestelmään. Tällöin ne myös poistuisivat oikealla tavalla rekisteristä ja vieläpä maksutta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt