Sähköauton latauspiste omakotitalon pihalla. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

IS: Sähköautoilu on yhä kaukainen unelma

Kukaan ei osta sähköautoa, jos auton päivittäisestä latausmahdollisuudesta ei ole sataprosenttista varmuutta.

Liikenne- ja viestintäministeriön työryhmän joulukuisen raportin mukaan vuonna 2030 uusista autoista jo 55 prosenttia tulisi olla sähköautoja ja 2040 sähköautoja olisi jo 90 prosenttia. Loput kymmenen prosenttia olisi kaasuautoja.

– Sitä ei pidä lukea niin, että se on itse itseään toteuttava ennuste. Laskimme, millä edellytyksillä olisi mahdollista lopettaa hiilipäästöt tieliikenteestä vuoteen 2045 mennessä, laskelmista vastannut VTT:n johtava tutkija Juhani Laurikko sanoo Ilta-Sanomille.
.

VTT, Motiva Oy ja Kiinteistöliitto ovat julkaisemassa lähipäivinä sähköautoilua koskevan loppuraportin, jossa otetaan kantaa siihen, miten sähkö- ja kaasuautojen menekkiä olisi mahdollista lisätä.

Laurikko eritteli pian esiteltävän raportin johtopäätöksiä IS:lle. Tulokset osoittavat, että sähköauto-Suomeen siirtyminen on vielä kaukainen unelma.

Valtioneuvoston kanslian rahoituksella laaditun raportin keskeinen johtopäätös on Laurikon mukaan se, että kukaan ei osta sähköautoa, jos auton päivittäisestä latausmahdollisuudesta ei ole satarosenttista varmuutta.

Ongelmaa ei voi poistaa pelkästään julkista latausverkostoa parantamalla.

– Sähköautoa tulee voida ladata yön yli. Jos latausjärjestelmät eivät ole kunnossa, minkään näköinen hankintatuki tai muukaan tukipolitiikka ei voi saada ihmisiä ostamaan sähköautoja, Laurikko korostaa.

Hän pitää sähköautojen kannalta ongelmallisina asunto-osakeyhtiöitä, joissa järjestely on alistettava asunto-osakeyhtiön päätäntävallalle.

– Teimme hyvin laajaa kyselyä siitä, miten latausjärjestelyihin on varauduttu ja suurimmassa osassa taloyhtiöistä ei ole tehty mitään.

Tampereen teknillisen yliopiston apulaisprofessori Heikki Liimatainen painottaa, että sähköautot eivät saa maksaa polttomoottoriautoja enemmän, jos niistä halutaan massatuote.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt